Kabel haken is in! Gratis patroon kabelkussen

kussen-haken-met-kabel

Kabel haken is hot! Je ziet ze tegenwoordige overal; kabels in alle soorten en maten. In je interieur, je kleding, als sieraad of in je accessoires. Het liefst een lekker grove variant voor een stoere look, maar ook de kleine fijne kabels doen het goed. Wat dacht je van een schattig vestje met een kabelstructuur of een chique muts? Wij gaan dit keer voor home deco en haken een hip kabelkussen voor in huis. Hoe je een kabel haakt? Lees hier de uitleg!

Dit trendy kussen is gehaakt met Katia Peru. Peru is een stoer garen van wol, acryl en alpaca en is ideaal voor het maken van home deco. Wij kiezen hier voor Rata, kleur 11, maar er zijn genoeg woontinten om je huis mee te stylen! Voor dit kussen haken we volgens een kabelpatroon. Het is een uitdaging, maar wordt ontzettend mooi als het lukt. We raden dit patroon aan voor de gevorderde haakster.

Wat heb je nodig?

materiaal-kabel-kussen

Afmeting kussen: 50 x 50 cm

Materiaal:
- 6 bollen Katia Peru kleur 11
- Haaknaald nr. 7 en 8

Gebruikte steken:
l.         = losse
v.        = vaste
rstkv.  = reliefstokje voor
kreeftsteek

kabel-haken

Kabel haken - Haakpatroon kussen:

Uitleg reliëfstokje voor:
Een 'reliëfstokje voor' maak je door een stokje te haken voor een andere steek van de vorige toer. (Bij dit patroon is het niet de vorige toer maar 2 toeren lager). Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek (door het v-tje) maar om de steek van de vorige toer. Dit gaat het makkelijkste bij stokjes en dubbele stokjes. Je steekt je haaknaald van rechts naar links voor de steek langs en haakt dan je stokje zoals altijd.

Begin met een ketting van 48 l. + 1 l. met haaknaald nr. 8 of met haaknaald nr.7 maar dan heel los haken. Wil je groter of kleiner zorg er dan voor dat je ketting van l. deelbaar is door 16 + 1.

Haak de rest van het kabelkussen op haaknaald nr. 7

Na iedere toer haak je een keerl.

1e toer: 48 v.

2e toer: en alle even toeren 48 v.

3e toer: 1 v. 2 rstkv., 2 v., 6 rstkv., 4 v., 2 rstkv., 4 v., 6 rstkv., 4 v., 2 rstkv., 4 v., 6 rstkv., 2 v., 2 rstkv., 1 v. (de rstkv. steek je om de v. 2 toeren lager, dus in de oneven toer.)

5e toer: herh. toer 3.

7e toer: 1 v., 2 rstkv., 2 v., *sla 3 rstkv. over, haak 3 rstkv. (Foto 1), haak nu de 3 rstkv. die je overgeslagen hebt (in volgorde die je normaal ook zou haken) (Foto 2)* 4 v., 2 rstkv., 4 v., herh. *-*, 4 v., 2 rstkv., 4 v., herh. *-*, 2 v., 2 rstkv., 1 v.

Foto kabel kussen 1

Foto kabel kussen 2

8e toer: 48 v., let bij de kabel op dat je alle 6 de st. haakt. (Foto 3 en 4)

Foto kabel kussen 3

Foto kabel kussen 4

9e toer: herh. toer 3, haak bij de kabel eerst de onderliggende rstkv. en daarna de bovenliggende rstkv. (je zult hierbij de bovenliggende rstkv een beetje opzij moeten duwen) (Foto 5)

Foto kabel kussen 5

10e t/m 60e toer: herh. toer 2 t/m 9 afwisselend. Eindig met toer 4.

61e toer: Dit is eigenlijk een toer v. die je om het hele kussen haakt. Dus aan het einde van toer 60 keer je om en haak 48 v., in de hoeken haak je 3 v. en zo ga je het kussen rond. Hecht af.

Achterkant:
Haak een ketting van 48 l. + 1 l. met haaknaald nr. 8 of met haaknaald nr. 7 maar dan heel los haken.
Haak 60 toeren 48 v., als de lap af is haak dan nog een rand van v. eromheen. Hecht af.

kabel-kussen-haken

Afwerking:
Leg de 2 delen met de verkeerde kanten op elkaar en haak een kreeftsteek langs 3 zijden, doe je hoes om een kussen van 50 x 50 cm en haak de laatste kant dicht.

Heel veel plezier van je kussen!

In welke kleur zou jij het kussen maken?

Geef een reactie

60 reacties

 • Kiki

  Dit is een leuk patroon! Afgelopen zaterdag geleerd op de breidag hoe je kabels haakt. Ga deze zeker maken, in de rood/groen tinten voor kerst.

 • Super leuk nooit geweten dat het kon.echt top

 • carolien

  Ik kom er echt niet uit hoe je een kabel haakt. Kunnen jullie hier ook niet een filmpje van maken?

  • Wolplein.nl

   Hallo Carolien, het is inderdaad lastig kabels haken. We hebben helaas geen filmpje maar we hebben daarom de foto's erbij gedaan. Succes, Charlotte

 • Marlies

  Wat een leuk patroon! Een plezier om te haken. Ik maak hem in antraciet op haaknaald 6. Voorkant is af, achterkant vordert. Bedankt!

 • Linda

  Met welk garen haak jij deze marlies? Ik wil hem ook haken maar vind deze aardig aan de prijs....

  Groeten,
  Linda

 • Kunt u ook een grafiekje uittekenen en toevoegen doir het grijs van de wol begrijp ik niet goed waar in te steken .mer vr.gr. willy de vos

 • Annette

  Een vraagje; klopt het dat toer 4 en 6 missen? Of kloppen de toeren wel, en is de nummering van de toeren verkeerd gegaan?

  Groet Annette

 • Bianca

  Hallo, wat den super gaaf patroon, ik kan alleen nergens vinden waar ik bij de vaste toer aan de achterkant insteek? Ben nu bij toer 4 ik maak eerst 1 vaste in de vorige vaste maar dan .... op de plek waar in de vorige toer de reliefstokjes zijn gehaakt heb je een rij voorlangs en een rij achterlangs, welke pak ik? Zet ik de vaste OP het reliëfstokje of op de steek die ervoor loop....
  Hopenlijk snap je mijn vraag! Ik heb hem nu OP het reliëfstokje gezet maar dan krijg je aan de achterkant steken die niet gehaakt worden (waar eerder het reliëfstokje in gehaakt was) of is dat ook de bedoeling..
  Hopenlijk krijg ik snel antwoord, groetjes Bianca Hulshorst

  • Wolplein.nl

   Hallo Bianca, ik denk dat je het toch goed doet. Want je krijg inderdaad aan de achterkant een steek die niet gehaakt is. Dus even door haken en dan zie je het gebeuren. Succes, Charlotte!

 • Marije

  Hallo,
  Wat een gave zeg! Ik ga een poging te doen hem te haken met de vintage garen van de xenos (de grijze) met haaknaald 3,5 en 3,5. Ik denk dat ik dan wel heel wat losse meer op moet zetten, toch? Om hem ook zo groot te maken. De wol waar mee ik het haak kan namelijk niet met een grotere haaknaald,
  Groetjes Marije

  • Wolplein.nl

   Hallo Marije, je moet inderdaad heel veel meer steken opzetten om dezelfde afmeting te krijgen. Ook komt het kussen er heel anders uit te zien. Charlotte!

 • Hoi, wat een leuk kussen. Alleen mijn reliefstokje zien er veel meer gedraaid uit dan op de foto. Daar heb je van die mooie v steken boven elkaar. Enig idee wat ik niet goed doe? Succes met de site.

 • vannuffelen

  op YouTube kijken leggen ze heel goed uit hoe het moet yvonne's haakpatronen en dan op zoek gaan naar de wintertrui in blauwe wol.
  Heb het vandaag bekeken en lijkt me niet zo moeilijk , ga het morgen proberen.

 • Zojuist de opdracht gekregen om deze kussen te maken. Gelijk het wol in roestbruin en haaknaalden besteld!

 • Linda

  Mijn kussen is af, in taupe gehaakt en hij is heel leuk geworden, super bedankt voor dit patroon.

 • Linda

  Hallo,

  Ik ben bezig met een proefstukje van het kussen en ik hoop dat ik eruit kom!! Een vraag; toer 5 is herh.van toer 3 bij toer 3 steek je rstkv om de v.van 2 toeren lager maar steek je bij de toer 5 de rstkv om de rstkv van toer 3??

  Welke wol/garen adviseren jullie nog meer om dit leuke kussen te haken?

  Groet, Linda

  • Wolplein.nl

   Hallo Linda, wat je zegt klopt helemaal in toer 5. Je kan eigenlijk naar alle garens kijken met naalddikte 6 -6,5. Bijvoorbeeld: Katia Alaska, Phildar Partner 6, Katia Maxi merino, Katia Merino Grosso, Phildar Looping. Succes, Charlotte!

 • Jessica

  Hallo

  Wat een super gaaf patroon.
  Ik heb een vraagje. Haak je de reliefstokjes om de vasten of echt om de stokjes?

  Groetjes Jessica

 • Oma

  Ik er va dit kabelhaakkussens uit gegaan een voorkant en achterkant te haken,,,,, dit in. Voor. Maar. De hoeveelheid garen

  • Wolplein.nl

   Hallo Oma,

   De voorkant zitten kabels in en de achterkant is gehaakt zonder kabels. De hoeveelheid garen is om het gehele kussen te kunnen maken.

   Charlotte!

 • Marcella

  Super leuk om dit te haken, en voor de eerste keer was het helemaal niet moeilijk.
  Heb met Katia Alaska gehaakt met naald 7. Ben wel bij toer 52 gestopt want hij wordt flink aan de maat.
  Nu beginnen met de achterkant.

 • tania

  Hallo,
  Superleuk en wil die zeker ook haken maar die kan je niet verwijderen om te wassen of begrijp ik dat verkeerd?

  • Wolplein.nl

   Hallo Tania,

   Ik denk dat je het kussen bedoeld. Wij hebben het nu inderdaad niet zo gemaakt dat het kussen te verwijderen is. Dit zou je natuurlijk wel kunnen doen.

   Charlotte!

 • Regina

  Bedankt voor dit super leuke patroon.

 • Annemieke

  Leuk patroon. Mijn werk krult enorm door de kabel en ik vraag me af of die "kruizing" niet beter met een dubbelstokje gedaan kan worden, dan trekt t minder.. hebben jullie vast al geprobeerd?

 • Elise

  Hallo,
  Ik ben bezig met dit patroon alleen nu kom ik er niet uit. Na toer 5 ontstaat er een opening tussen de vasten van de 4e toer en 5 e toer. Moet je deze opening dichtmaken met de vasten van toer 6. En hoe zit het met de vasten van toer 8, aangezien er dan weer zo'n opening ontstaat.
  Alvast bedankt.

 • jose

  ik mis toer vier en toer zes

 • maria verhoeven-margaroli

  Wat een leuk idee voor een kussen! Ga hem maken voor mijn bank... bedankt.

 • Petra Klein-Fransen

  Geweldig leuk kussenpatroon. Ik print het uit! Maar eerst het kussen met de driehoekjes afmaken.
  Hartelijk dank voor het toesturen van de leuke patronen. Ik kijk er naar uit.

  De kleur die getoond wordt heeft mijnvoorkeur

 • Rosa

  Hallo Wolplein,

  Ik heb een vraag over dit patroon, doe ik de even toeren (toer 4 bijv.) op de rstkv (van toer3) of op de vasten (toer2)die er achter zichtbaar zijn?

  maak ik dan vervolgens de volgende toer (5) te rstkv om de vasten (toer4) of om de rstkv (toer3)?

  Groetjes Rosa

  • Hoi Rosa,
   De even toeren zoals toer 4 haak je gewoon op de toer daaronder, dus in dit geval op toer 3.
   Bij toer 5 haak je de reliëfstokjes om de reliëfstokjes van toer 3.
   In de oneven toeren haak je de reliëfstokjes altijd 2 toeren naar beneden.
   Ik hoop dat het zo gaat lukken!
   Groetjes, Annelieke

 • Em

  Klopt het dat de achterkant heel 'gek' wordt, met horizontale reliëf-lijntje's op de plek waar de rstv zitten? Voir een kussen is dat niet zo'n ramp, maar ik wil graag een deken haken, en dan ziet het er zo raar uit. Of doe ik dan iets fout?

  • Hoi! Dat klopt inderdaad, bij relief steken krijg je aan de achterkant net als bij een gebreide kabel een kleine opening. Dit kunt je niet echt voorkomen, sorry! Groetjes Elianne

 • Irene gerritsen

  Bij mij trekken de reliëfstokjes scheef weg.
  Hoe komt dat ?

  • Hoi Irene, reliëfstokjes hebben altijd de neiging om iets te wijken, maar omdat ik niet kan zien hoe je werk eruit ziet is het moeilijk te adviseren wat er fout gaat. Volg je het patroon zoals aangegeven op de foto's?

 • Danielle

  Hallo,

  Is dit patroon ook voor linkshandigen??

  Groetjes Danielle

 • W.Bode

  Een heel mooi patroon ga het beslist haken .hartelijk Bedankt

 • hetty

  heel mooi kussen.

  Ik zou het in Ecru haken !

 • tonny

  Ik wil hem in oranje maken,eigenlijk in verschillende kleuren

 • Joyce Van Zon

  Hallo,

  Ik ben bezig met dit super leuke patroon (okergeel ?). Wel even een vraag over toer 7. Ik snap niet wat er staat tussen de * *. Er staat *sla 3 rstkv over, en daarna moet je ze haken, en daarna haak je ze in de volgorde die je normaal ook zou haken. Als je de 3 rstkv over slaat hoef je dan ook geen extra losse of vaste te haken? En klopt het dat je hier dan eigenlijk 6 rstkv achter elkaar haakt?

  Alvast bedankt.

  Groetjes Joyce

 • Magdalena tuhehay

  Deze kussen wil ik een kabelhaaj patroon hebben

 • Bep sluijsmans

  Kan ik dat patroon ook bestellen
  Vind dit zo geweldig patroon
  Dank je
  Groetjes bep

  • Hallo Bep,

   Dit is geen download, maar je hebt het patroon op deze webpagina voor je. Je kunt de tekst en plaatjes van deze pagina selecteren en kopiëren en eventueel bijvoorbeeld in Word plakken en uitprinten. Ook zou je de webpagina uit kunnen printen.

   Veel plezier ervan!
   Groetjes Suzanne

Moment...