Lente sjaal haken met glitter

 De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en iedereen is vrolijk! Bij dit zomerse weer past deze sjaal perfect! Deze prachtige lente sjaal is tijdloos, veelzijdig en met de lichte glitter is het een echte musthave in je garderobe. Laat jij je verleiden door dit dromerige patroon? Lees verder en ontdek het gratis haakpatroon. 

Lente sjaal haken  - Deze luchtige, stijlvolle sjaal is gemaakt van het zachte glanskatoen Rico essentials cotton dk. Het garen is gemaakt van 100% katoen en verkrijgbaar in maar liefst 65 prachtige kleuren! Door de toevoeging van het zilverdraadje Drops glitter krijgt de sjaal een elegante maar speelse look.

De omslagdoek is door de vele mogelijkheden de ideale aanvulling op je garderobe! Sla hem om je heen, leg er een knoop in of draag 'm met de punt naar voren. Laat je inspireren, wees creatief en ga aan de slag met deze heerlijke sjaal! Rico Essentials Cotton dk is er in heel veel verschillende kleuren. Welke kleur is jouw favoriet?

Welke kleur kies jij?

lente-sjaal-haken-haakpatroon

Afmetingen: lengte 160 cm x hoogte 90 cm

Materiaal voor de gehaakte lente sjaal:
- 7 bollen Rico Essentials Cotton DK kleur 47
- 1 klosje Drops glitter zilver
- Haaknaald nr.5,5

Gebruikte steken:
hv.                    = halve vaste
l.                       = losse
v.                      = vaste
hstk.                 = half stokje
stk.                   = stokje
V-stitch             = stokje, 2 losse, stokje
Grote V-stitch   = stokje, 3 losse, stokje
picot                 = 4 losse, halve vaste in de 4e steek vanaf je haaknaald

lente-sjaal-haken-haakpatroon-4

Haakpatroon lente sjaal:

Het patroon begint in het midden van het breedste gedeelte. Je eindigt in de punt van de omslagdoek.

Begin met 5 l. en sluit met een hv.
Toer 1: 3 l. (=1e stk.), 3 stk. in de ring, 2 l., 4 stk. in de ring. Sluit de toer niet maar keer om.
Toer 2: 3 l., 3 stk. tussen het 1e en 2e stk. van de vorige toer. 1 l., (4 stk., 2 l., 4 stk.) in de opening van 2 l., 1 l., 3 stk. tussen de laatste 2 stk., 1 stk. in de bovenste l. van de 3 l. Keer om.
Toer 3: 5 l., 1 stk. tussen het 1e en 2e stk., 2 l., grote V-stitch in de opening van 1 l., 2 l., grote V-stitch (midden), 2 l., grote V-stitch in de opening van 1 l., 2 l., 1 stk. tussen de laatste 2 stk., 2 l., 1 stk. in de bovenste l. van de 3 l. Keer om.
Toer 4: 3 l., 3 stk. in de opening van 2 l., 1 l., (4 stk., 2 l., 4 stk.) in de opening van de grote V-stitch, 1 l., (4 stk., 2 l., 4 stk.) in volgende opening van de grote V-stitch (midden), 1 l., (4 stk., 2 l., 4 stk.) in volgende opening van grote V-stitch, 1 l., 3 stk. in de opening van 2 l., 1 stk. in de 3e l. Keer om.
Toer 5: 5 l., 1 stk. tussen 1e en 2e stk., 2 l., V-stitch in opening van 1 l., 2 l., V-stitch in volgende opening van 2 l., 2 l., V-stitch in opening van 1 l., 2 l., grote V-stitch in het midden, 2 l., V-stitch in opening van 1 l., 2 l., V-stitch in volgende opening van 2 l., 2 l., V-stitch in laatste opening van 1 l., 2 l., 1 stk. tussen de laatste 2 stk., 2 l., 1 stk. in de bovenste l. van de 3 l. Keer om.
Toer 6: 3 l., 3 stk. in de opening van 2 l., 1 l., *(4 stk. in volgende V-stitch, 1 l.)* herh. *-* nog 2x. (4 stk., 2 l., 4 stk.) in het midden. 1 l., *(4 stk. in volgende V-stitch, 1 l.)* herh. *-* nog 2x. 3 stk. in de laatste opening van 2 l., 1 stk. in de 3e l. Keer om.
Toer 7: 5 l., 1stk. tussen 1e en 2e stk., 2 l.,(V-stitch in volgende opening van 1 l., 2 l.) herh. tot 1 opening voor het midden. Grote V-stitch in opening van 1 l., 2 l., grote V-stitch in het midden, 2 l., grote V-stitch in volgende opening van 1 l., 2 l. (V-stitch in volgende opening van 1 l., 2 l.) herh. 1 stk. tussen de laatste 2 stk., 2 l., 1 stk. in de bovenste l. van de 3 l. Keer om.
Toer 8: 3 l., 3 stk. in de opening van 2 l., 1 l., (4 stk. in volgende V-stitch, 1 l.) herh. (4 stk., 2 l., 4 stk.) in grote V-stitch, 1 l., (4 stk., 2 l., 4 stk.) in het midden, 1 l., (4 stk., 2 l., 4 stk.) in volgende opening van grote V-stitch, 1 l., (4 stk. in volgende V-stitch, 1 l.) herh. 3 stk. in de laatste opening van 2 l., 1 stk. in de 3e l. Keer om.
Toer 9: 5 l., 1 stk. tussen 1e en 2e stk., 2 l. (V-stitch in volgende opening van 1 l., 2 l) herh. V-stitch in opening van 2 l., 2 l., V-stitch in opening van 1 l., 2 l., grote V-stitch in het midden, 2 l., V-stitch in opening van 1 l., 2 l., V-stitch in opening van 2 l., 2 l. (V-stitch in volgende opening van 1 l., 2 l.) herh. 1 stk. tussen de laatste 2 stk., 2 l., 1 stk. in de bovenste l. van de 3 l. Keer om.
Toer 10: 3 l., 3 stk. in de opening van 2 l., 1 l. (4 stk. in volgende V-stitch, 1 l.) herh. (4 stk., 2 l., 4 stk.) in het midden, 1 l. (4 stk. in volgende V-stitch. 1 l.) herh., 3 stk. in de laatste opening van 2 l., 1 stk. in de 3e l. Keer om.

Herhaal de toeren 7 t/m 10 nog 10 keer. = 50 toeren in totaal

lente-sjaal-haakpatroon-tekening

Rand:
Toer 1: (6 l., 1 v. in de opening van 1 l.) herh. tot het midden. 1 v., 6 l., 1 v. in de opening van 2 l. (6 l., 1 v. in de opening van 1 l.) herh. 6 l., 1 v. in het laatste stk. Keer om.
Toer 2: (1 v., 1 hstk., 1 stk., picot, 1 stk.,1 hstk., 1 v.) in iedere opening van 6 l. Hecht af en stop de draden in.

Lente sjaal haken

Meer luchtige sjaals haken

Ben je nieuwsgierig naar luchtige sjaals die we eerder maakten? Het vorige zomerseizoen maakten we een kleinere versie van deze zomersjaal. Bekijk hier het patroon van de zijden zomersjaal. Ook als leuk vakantieproject haakten we een leuke sjaal. Het patroon van de populaire Jaipur sjaal vind je hier.


Wij zijn benieuwd naar jouw creatie van deze lente sjaal! Deel hier een foto van op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein.

Geef een reactie

20 reacties

 • Vera

  Oh wat mooi, ik voel het alweer borrelen! Heerlijk voor de lente.

 • Erg leuke sjaal, en wat een prachtige kleuren.
  Hoeveel Drop glitter garen heb je nodig?

 • Willine

  Wauw! Heel mooi!
  Ik heb net de garen binnen, dus ik heb weer een leuk project! :)

 • Martini van Toorn

  Ben gestart met deze sjaal. Heb de eerste toeren al klaar.
  Het gaat allemaal niet zo snel want ik moet rustig aan doen vanwege artrose in de polsen.
  Ik vind beschrijvingen van een patroon altijd zo ingewikkeld om te lezen, ik zie liever een afbeelding dat vind ik makkelijker werken.

  Echter de afbeelding in dit patroon geeft weer t/m toer 8.
  Zou zo graag 9 en 10 ook afgebeeld zien.

  Is dit mogelijk?

  • Wolplein.nl

   Hallo Martini,

   We hebben een afbeelding tot en met toer 8 maar toer 9 is hetzelfde als toer 5 en toer 10 is het zelfde als toer 6. Dan weer toer 7 en 8. Deze 4 toeren blijf je herhalen.

   Succes, Charlotte!

 • Martini

  Snap ik het dan goed dat ik na de eerste tien toeren gehaakt te hebben met herhalen kan beginnen bij toer 5 en daarna 6, 7, en 8?
  Dan hoef ik helemaal niet meer aan 9 en 10 te denken.

 • Martini van Toorn

  Beste Charlotte,
  Vriendelijk dank voor de uitleg.

  Zondagavond heb ik mijn haakwerkje eens kritisch bekeken en kwam tot de ontdekking dat er hier en daar foutjes in zaten.
  Dit is echt niet de eerste keer als ik met een handwerkje begin en ik merk fouten op dat ik het dan gewoon weer uit trek en opnieuw begin.

  Ik heb de uitgeprinte beschrijving met kleurstiften op een voor mij duidelijke manier gemarkeerd en nu gaat het haken goed hoor.
  Het is ook een kwestie van goed lezen en dan pas haken. Ik ben waarschijnlijk te snel geweest waardoor die foutjes ontstonden.

  Ben inmiddels bezig met voor de tweede keer herhalen. Nu ziet het er wel goed uit, de middenlijn is recht en netjes boven mekaar
  en het gaat nu lekker hoor.

  Ik ben bezig met een frisgroene kleur met een hele dunne draad gemeleerde groen/creme haakkatoen i.p.v. het glitterdraad.
  Wordt ook mooi vind ik zelf.
  Die dunne haakkatoen heb ik al zo lang in huis was ooit bedoeld om kleedjes van te haken. Uiteindelijk werd dat niks. Was niet mooi.
  Kleedjes moet je met één kleur haken vind ik.

  Zometeen ga ik weer een paar toeren haken aan mijn zomersjaal. Steeds maar wat doen en dan komt íe vanzelf af.

  Groet, Martini

  • Wolplein.nl

   Dankjewel Martini voor je leuke reactie. Het is inderdaad goed lezen. Maar ik hoor dat het helemaal goed gaat komen. Nog heel veel haakplezier.

   Charlotte!

 • Janneke

  Is dit patroon ook te doen voor een niet zo ervaren haakster? Vind het zo leuk!

  • Martini

   Volgens mij wel hoor Janneke. Ik ben ook geen ervaren haakster maar uiteindelijk lukt het mij nu ook.

   Na mijn fouten in het eerste probeersel heb ik alles weer uitgetrokken en ben helemaal opnieuw begonnen.

   Misschien een tip: Ik heb eerst alles uitgeprint. Met kleurstiften heb ik elke toer apart gemarkeerd.
   Daarna toer voor toer goed doorgelezen ( lezen voor je met haken begint ) en kwam er meteen al achter dat je goed op het midden moet letten.

   Als geheugensteuntje heb ik op de print de midden-omschrijving ook gemarkeerd omdat die steeds anders moet worden gehaakt.
   Blijkt dat je bij toer 5 en 9 dezelfde omschrijving hebt en bij toer 6 en 10 ook weer zelfde omschrijving voor het midden.

   Toer 7 is net even anders moet je net voor en in het midden en net na het midden een grote V stitch toepassen
   Toer 8 moet je net voor en in het midden en net na het midden 4 st., 2 l. 4 st. toepassen

   De rest van de toeren doe je gewoon vanaf begin elke toer volgens de omschrijving

   Als geheugensteuntje kun je ook nog de genoemde dingen van hierboven inkleuren op de schema-tekening.

   Net boven de omschrijving Haakpatroon lente sjaal is een afbeelding. Daarboven staan de gebruikte steken met de nodige uitleg erbij.

   Dan moet het goed komen. Doe net als ik ga ermee aan de slag en je zult zien dat het lukt.
   Succes ermee!

  • Wolplein.nl

   Hallo Janneke,

   Als je alle basis steken kent dan zou het moeten lukken. Het is een moeilijk patroon maar vooral een patroon waar je goed moet lezen en kijken naar de tekening. Ik zou zeggen gewoon beginnen dan weet je het zeker of je het kan of niet.

   Charlotte!

 • Line

  Is de nieuwe byClaire nr. 3 ook geschikt voor deze omslagdoek?

 • Heel erg leuk! Ik ben al begonnen. Maar wanneer gebruik je de zilverdraad in het patroon? Of is dat naar eigen inzicht?

 • Heidi Antonissen

  Ik ben aan het stoeien met de rand, ik neem aan dat beide toeren helemaal rondom lopen? Maar ik snap niet goed in welke losse ik de vaste moet haken. Ook vraag ik me af welke kant ik op moet als ik start met toer 1. Ga ik dan weer terug of start ik bij de lange kant waar telkens gekeerd is?

  • Wolplein.nl

   Hallo Heidi,

   Je start waar je he eindigt bent met de laatste toer. De rand loopt niet helemaal rond, hij gaat niet over het rechte deel. De vaste plaatje je om de losse van de vorige toer.

   Succes, Charlotte!

 • Miranda

  Echt een gave omslagdoek, er is mij gevraagd om deze voor iemand te haken, alleen vraag ik me af welke maar garen het mooist is.
  Ik wil drops gaan gebruiken en twijfel tussen Paris naald 5 en Muskat voor naald 4. Iemand enig idee welke het beste te kiezen?

  • Wolplein.nl

   Hallo Miranda,

   Drops Muskat lijkt het meest op het garen wat wij ook gebruikt hebben en heeft dezelfde dikte. Drops Paris is dikker en mat van afwerking. Ik zou voor Muskat gaan.

   Charlotte!

Moment...