Wolplein & Liefs van Suus

Wolplein & Liefs van Suus

Haken is hip! De trendy vesten, truien en accessoires van Liefs van Suus zijn daar hét bewijs van. Met sprankelende kleuren, printjes en bijzondere steken maakt Suus fashion you gotta love! Benieuwd naar de haakster achter deze modieuze ontwerpen? Lees dan gauw verder in deze tweede editie van 'Wolplein & ... 2020'. 

Je kent Suus vast nog van de HaakSTER 2019. Met haar creativiteit en enthousiasme schopte ze het tot de finale. Maar ook buiten deze wedstrijd verwierf deze getalenteerde ontwerpster veel fans. Haar Instragram-account (@liefsvansuus_) telt maar liefst meer dan 5000 volgers! Hoogste tijd voor een samenwerking...

Wolplein & Liefs van Suus

Ik ben Suzanne, maar mensen kennen me beter als Suus. Zelfs m'n oma noemt me geen Suzanne. De meesten zullen mij kennen van de HaakSTER-wedstrijd van afgelopen jaar (2019). En een aantal zullen mij ook kennen van 'Liefs van Suus' op Facebook, Instagram of van mijn blog.

Wolplein & Liefs van Suus

Ik denk dat het zo’n zeven jaar geleden is inmiddels. Ik kreeg een ongeluk waardoor ik thuis kwam te zitten. Ik verveelde me echt kapot! Ik moest gewoon wat gaan doen. Televisie kijken en boeken lezen lukte niet. Maar haken lukte wel. Dus dat werd eerst hele fijne afleiding en later een hele kleine obsessie.

Mijn stijl valt te omschrijven als: kleurrijk, hip en mooi in zijn eenvoud.

Ik kies sowieso voor kleding. Voor amigurumi heb ik echt geen geduld. Dat vind ik zo'n gepriegel. Woondecoratie vind ik wel heel leuk om te maken. Vaak denk ik ook: ik zou eens een leuk kussen moeten maken of een deken ontwerpen. En dan begin ik ergens aan en dan wordt het toch een vest. Per ongeluk maak ik er dan toch mouwen aan en dan wordt het weer iets om te dragen, haha. Dus ik wil wel graag woondecoratie maken en er zit ergens wel een behoefte om het te doen, maar ik vind kleding maken toch het allerleukst.

Wolplein & Liefs van Suus

Het meest trots ben ik op de projecten die ik haakte voor de HaakSTER. Omdat je tijdens deze wedstrijd continu moet pieken en doorwerken om leuke dingen af te leveren. Afgelopen zomer heb ik een heel leuk vest ontworpen; de Summer Breeze Cardigan. Dat is zo'n gaaf ding. Mensen zijn er heel enthousiast over, dus daar ben ik zeker ook heel erg trots op.

Mijn grootste inspiratiebron is de mode van dit moment. Ik kijk graag op Pinterest en Instagram wat mensen dragen en volg heel veel mode-accounts. Dat probeer ik dan te vertalen naar mijn eigen stijl. Als ik een trui zie in de winkel denk ik: hoe kan ik die net even origineler en bijzonderder maken. En dan probeer ik dat om te zetten naar een patroon.

Dat vind ik een hele moeilijke vraag, want ik doe het allebei heel graag. De balans is heel belangrijk. Ik vind het heerlijk om lekker uiteten of naar de kroeg te gaan, maar dan moet ik daarna ook wel weer een avond gewoon niemand om me heen hebben en gewoon met de kat op de bank lekker haken.

Wolplein & Liefs van Suus

Nou, ik kan verder eigenlijk helemaal niks, haha. Ik kan haken... en een beetje naaien. Een basic shortje in elkaar naaien of een broek innemen, dat lukt allemaal wel. Maar dat heeft niet echt mijn passie. Breien snap ik niet zo goed en uhmm... ja, ik hou het gewoon lekker bij haken.

Je grootste fan is je moeder, toch? Mijn moeder vertelt vaak aan al haar vriendinnen wat ik aan het maken ben. Ze had ook haar hele vriendengroep opgeroepen om op mij te stemmen bij de HaakSTER. Dus ja, zij is mijn grootste fan.

De kat, haha. Die wil zo graag op schoot of gewoon wat aandacht. Maar als ik ga haken moet ie weg, want anders komen er haren op mijn haakwerk. Of hij gaat precies op mijn bolletje liggen. Dus dan loopt ie een beetje boos de deur uit.

Wolplein & Liefs van Suus

Fijn thuis, op mijn haakstoel en op de bank. Lekker een podcast aan en haken maar!

Ik haak heel vast. Als ik iets laat testen dan gebruiken mijn testers zeker een halve haaknaald kleiner dan ik.

Oef, mijn haakvoorraad bestaat echt uit van alles. Ik heb heel erg veel katoenen bolletjes. Want als ik dan een keer besluit om een amigurumi te maken, dan zorg ik dat ik zeker genoeg heb. En vervolgens gebruik ik ze nooit meer. Dus heel veel katoen, maar ook heel veel acryl, Stylecraft en tegenwoordig ben ik ook best fan van bollen met een wolmix.

Sowieso koffie. Tenzij het vier uur is geweest, dan gaan we over op wijn (sorry mam, haha). Ik moet altijd een schaar en een notitieblokje bij de hand hebben. En ook zeker wat te luisteren, een goede true crime podcast of tv-serie bijvoorbeeld. Van de tv-serie zie ik de mensen nooit, ik weet alleen de namen en zo.

Wolplein & Liefs van Suus

Ja, een vest! Ik zag een foto op Instagram van een yoga-instructrice die ik volg. Ze had een soort hele gave sjaal, knalgeel met een mesh-achtige structuur. En toen dacht ik: dit lijkt me zo gaaf om als vest te dragen, om je armen en nek. Ik wist al dat de mouwen en de neklijn zo zouden worden, maar de rest van het vest was nog helemaal vaag. Toen ben ik heel lang gaan zoeken naar een lekkere steek  waar ik de rest van het vest van zou maken. Ik wilde wel dat het er heel bijzonder uit zou zien, maar ook dat eigenlijk iedereen het zou kunnen maken. Dus het is wel een iets ingewikkeldere steek, maar als je 'm eenmaal doorhebt, dan haakt ie heerlijk weg.

Nou, ik ben zelf groot fan van Pleun van @studiowoordendraad. Op Instagram gebruikt zij echt prachtige kleuren. Haar feed klopt helemaal. Ik volg ook nog een aantal Engelstalige ontwerpers, zoals @littlegoldennook. Zij maakt hele gave vesten en truien met van die bobbels. Dat is echt haar kenmerk. En nog een ontwerpster die ik heel graag volg is Sandra van @nomadstitches. Zij ontwerpt o.a. bikinitops en truien in de Bohemian stijl.


Bekijk hier het video-interview met Suus


 

Haken met Liefs van Suus

En nu is het de beurt aan jou! Zoals Suus al zei: "al met een beetje haakervaring haak je dit hippe zomervest in de verrassende vlindersteek". Je kunt het patroon los bestellen of kiezen voor een compleet haakpakket. Jij komt deze zomer absoluut stralend voor de dag!

Geef een reactie

14 reacties

 • ria

  wat een schitterend vest en mooi patroon is dit ga het gelijk bestellen want dit is precies wat ik nu zoek.dank jullie wel .Ria

 • Gerry ter Burg

  Heel leuk. Zou graag het patroon willen ontvangen.
  Dank je
  Groetjes
  Gerry

 • Chris Anote

  Wat 'n super mooi vest, écht eigentijds. Zou ik zo willen maken, alleen ...komt er veel 'ineenzetwerk' aan te pas ? Gewoonlijk blijven m'n kledingstukken daar steken ?
  Dankjewel voor je reactie. Chris

  • Hoi Chris, het valt mee, je naait eerst de bovenkant van de voorpanden op het achterpand, dan het midden van de mouw aan de naad van de panden en dan sluit je de zijnaad van de panden en de mouwen aan elkaar. Groetjes Elianne

 • Caren

  Prachtig verhaal en schitterend vest. Het lijkt me wel dik en stijf; ik houd meer van soepel vooral omdat ik een grote maat kleding heb. Zou het patroon ook mooi uitkomen met linnen(mix) en dan met naald 4 bijvoorbeeld?

 • Ingrid

  Wat een heerlijk vest!
  Welke maat draagt Suus zelf?
  Zit te twijfelen tussen maar XS en M.
  Is het patroon ook geschikt voor de minder ervaren haakster?

 • Ietje leemburg

  Hoi suus ik zou graag het patroon van het vest bestellen!
  Groeten ietje

 • marjan nieuwenhuis

  ik wil het patroon bestellen ik vul alles wel goed in

 • Rina Landman van der Meer

  Wat een schitterend vest?

 • marjan nieuwenhuis

  ik heb een ander email gebruikt van mijn man willijwortel@hotmail.com en heb betaald maar nog niets ontvangen

 • marjan nieuwenhuis

  ik heb het besteld en betaalt maar nog niets ontvangen

 • Liesberth

  Hoi Suus. Ik vind de beschrijving van de vlindersteek erg onduidelijk.ik ben al 2 dagen bezig hem goed te krijgen lukt me dus niet. Ik heb best ervaring met haken, ik heb op YouTube gekeken of ik een omschrijving kon vinden ook niet. Ik ben alm5 keer opnieuw begonnen met het vlindernet. Help me.
  Groet
  Liesberth

Moment...