Macramé Plantenhanger maken - de trend van nu!

Macrame plantenhanger

Macramé Plantenhanger - Macrameeën is weer helemaal terug van weggeweest. De populaire techniek uit de jaren '70 zie je in ieder trendy interieur weer terugkomen. Hippe wandhangers, gordijnen, plantenhangers en sieraden; je ziet macramé overal! Uiteraard kun je zelf aan de slag met deze leuke techniek. Combineer stevig garen met wat leuke knopen - et voilà - een plantenhanger is zo gemaakt. Lees snel verder voor het gratis patroon!

macrame plantenhanger detail

Macramé is een populaire techniek waarmee je de leukste accessoires knoopt! Bij deze techniek combineer je verschillende draden met verschillende knopen en kun je eindeloos variëren. Je kunt plat werken, zoals bij het maken van een wandhanger, maar ook in 3D zoals deze plantenhanger.

Deze plantenhanger is gemaakt van Hoooked Natural Jute, een touwachtig garen dat ideaal is voor macramé. Door de stugge draad blijven je knopen goed zitten en het robuuste uiterlijk geeft een stoere look aan je projecten.

Hoooked naturel Jute

Gebruikte materialen:
- 1 x Hoooked Natural Jute kleur 6 (Van één bol maak je twee plantenhangers)
- Plantenpot 13,5 cm hoog en doorsnee bovenin 15,5 cm
- Tape om je werk vast te plakken

Afmeting: 72 cm met plantje en zonder franjes
(80 cm zonder franjes en zonder plant)

Gebruikte knopen:
- Weitasknoop
- Gedraaide weitasknoop
- Josephine knoop

Patroon macramé plantenhanger:

Knip 5 draden van 3 m en 1 draad van 3,5 m

Leg alle 6 de draden naast elkaar en sla ze op het midden dubbel. Bind de draden met de langste draad samen zodat er een lus ontstaat waar je de hanger aan kunt ophangen. Het samenbinden doe je met de draad van 3,5m: Maak 9 omwikkelingen en fixeer de draad door bij de laatste omwikkeling de draad door de vorige omwikkeling te halen.

Maak 3 touwbosjes van ieder vier draden. Neem 1 van de touwbosjes en begin met het knopen van de gedraaide weitasknoop. Knoop dit tot je een stuk van 10 cm hebt (bij ons zijn dit 15 knopen). Herhaal dit ook met de andere 2 touwbosjes.

Sla 10 cm over. Maak nieuwe touwbosjes van 4 draden (met 2 draden van het ene groepje en 2 draden van het andere groepje) en knoop een weitasknoop. Herhaal dit ook voor de andere touwbosjes.

josefine knoop macrame

Josephinesteek

Sla 30 cm over, maak een nieuw touwbosje van 4 draden (2 draden van het ene groepje en 2 draden van het andere groepje) en maak een Josephine knoop. Herhaal dit ook voor de andere touwbosjes.

Sla 8 cm over en maak met nieuwe touwbosjes (2 draden van het ene groepje en 2 draden van het andere groepje) een wijtasknoop.

Sla 8 cm over en bind met de langste draad dmv omwikkelen en fixatie de touwen samen.

De loshangende draden kun je naar eigen inzicht uitrafelen en afknippen.

Het ontwerp is van Lotte!

macrame plantenhanger

Deel je resultaat:

Wij zijn benieuwd naar het resultaat van jouw plantenhanger. Deel je creatie op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein of stuur een foto naar info@wolplein.nl. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

21 reacties

 • Denise

  Wat een leuk project(je). Waar hebben jullie dat leuke bloempotje vandaan?

 • Rianne

  Super leuk! Bedankt voor alle leuke ideeën en patronen in jullie blog.

 • Conny

  Leuk Lotte, duidelijk uitgelegd ook. Dank, vind het superleuk

 • Leny

  Erg leuke plantenhanger hoe krijg ik van youtube dat patroon uitgeprint ik wil dit met een groep gaan malen. Lan ik de spullen dan bij u bestellen??

  Groetjes Leny Westhoven

  • Hoi Leny, je kunt de bovenstaande tekst kopiëren in een word document en dan uitprinten. De garens zijn inderdaad te bestellen op onze website, zie de linkjes in het bovenstaande blog!

 • Riet

  Wil het ook leren

 • Olga muldergijsbers

  Hele goede uitleg ik ga hem proberen met touw
  Mooie site Wolvenplein top

 • Laura

  Gave plantenhanger! Ik zou hem alleen in totaal maar 50 cm willen hebben, hoe lang moeten de draden dan zijn? Hoe bereken je dat als je andere lengtes wil maken? Hoor het graag en ik blijf deze site volgen, superleuk!

  Laura

  • Hoi Laura, het origineel is met deze draden 80 cm lang zonder plantje. Hier gebruiken ze draden van 3 en 3,5 meter voor. Dan kun je het zo uitrekenen: 3/80*50 en 3,5/80*50 dan kom je uit op draden van afgerond 1,90m en 2,20m. Dan wordt hij nog wat korter als het plantje erin gaat. Je kunt het op dezelfde manier berekenen als je wilt dat hij 50cm inclusief plantje. Dan tel je er 8cm bij op, want dat is de lengte die hij korter wordt met plantje. Dan heb je draden van 2,20m en 2.54m nodig. Groetjes Elianne

 • Hilde

  Hoe dik (in mm) is garen met naalddikte 4-5?

  Hilde

  • Hoi Hilde, het hangt een beetje van de samenstelling van de draad af wat voor dikte het heeft en hoe dit er uit komt te zien als je haakt of breit. Een katoen is bijvoorbeeld veel robuuster en gedraagt zich anders in projecten dan een wol, ookal kunnen ze dezelfde naalddikte hebben.

 • Angelique

  Hallo,

  Dit is mijn eerste keer, maar ik vind het erg leuk om hier mee bezig te zijn. Ik begrijp alleen iets niet: bij 3.15 min zeg je dat je met de lange draden verder gaat. Maar vervolgens zeg je na de eerste weitasknoop bij 4.23 min. dat je dat ook met de andere draden doet. Hoef ik dan niet meer te letten op lange en korte draden?

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groet,
  Angelique

  • Hoi Angelique, ze bedoelt in het filmpje dat je dezelfde knoop gaat maken voor de andere 'groepjes' van 4 draden. Bij deze groepjes let je er dus wel weer op dat je met de lange draden gaat knopen. Succes! Groetjes Elianne

 • Emmelie

  Hallo, ik heb een vraag over die wijtasknoop. Stel dat ik alleen die wil gebruiken. Hoe kort kan ik de middelste dan houden..En de buitenste. Vind het anders zonde van het touw. Deze is in elk geval al gelukt? Groeten

 • Els Kokke

  Dag,

  Wat een leuke macrame patronen. Kan ik deze ook bestellen?

  Met groeten, Els.

 • Petra

  Vandaag begonnen! Tip 1: Begin niet, net als ik, met goedkoop sisaltouw omdat je bang bent dat de eerste toch mislukt. Met sisaltouw mislukt de eerste zeker!
  Tip 2: Gebruik niet te stug touw dat krult omdat het van de bol afkomt! Het krult alle kanten op en het werkt erg onprettig...
  Tip 3: Zorg dat er geen speelse kat in de buurt is!

 • Wilma Avezaat

  Ziet er prachtig uit, mijn pot is echter 16 hoog en doorsnee 15,5. Hoe maak ik de hanger groter

Moment...