Mandala haken

Mandala haken

Mandala haken - Cirkelvormige figuren in vele soorten, maten en kleuren. De mandala is een magische vorm zonder begin of eind waarbij je aandacht als vanzelf naar het midden wordt getrokken. Naast het tekenen of inkleuren van mandala's kun je ze natuurlijk ook haken, zoals deze kleurrijke variant. Lees snel verder voor het gratis patroon!

Voor het raam, aan de muur of als dromenvanger in je slaapkamer: mandala's kun je overal voor gebruiken! De magische cirkel is altijd symmetrisch en kan door de bijzondere figuren, vormen en kleuren als ontspannend werken.

Deze mandala is gemaakt van 9 kleine bolletjes Yarn & Colors Must-Have Minis. Dit katoengaren leent zich uitstekend voor dit soort projecten. Naast de enorme kleurenkeuze - je kunt kiezen uit 100 kleuren! - voelt het garen zacht aan en is het ideaal in gebruik. De doily/mandala die Saskia haakte heeft ze op het eind aan een metalen ring gehaakt waardoor het geheel mooi opgespannen wordt.

Kies je favoriete kleuren, ga aan de slag en fleur je huis op met zo'n mooie gehaakte mandala!

 

Yarn and Colors Must-Have Minis bestellen

Benodigdheden: 
- 1 bol Yarn & Colors Must-Have Minis kleur 52 Orchid, 73 Jade Gravel, 74 Opaline Glass, 75 Green ice, 02 Cream, 45 Blossom, 42 Peach
- 2 bolletjes Yarn & Colors Must-Have Minis kleur 82 Grass
- Haaknaald nr. 3
- Metalen ring 35 cm

Weetjes:
- De beginlossen worden niet meegeteld in het patroon, ze doen alleen mee om hoogte te krijgen.
- Gaat je haakwerk bobbelen? Dan heb je teveel steken, minder dan gelijkmatig
- Gaat je haakwerk bol trekken? Dan heb je te weinig steken, meerder dan gelijkmatig

Haakpatroon mandala

Patroon mandala haken:

Toer 1: (Kleur Orchid) haak in een magische ring 12 vasten. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 2: (Kleur Jade Gravel) hecht aan in een willekeurige steek. 2 beginlossen, 2 stokjes in elke steek. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 3: (Kleur Jade Gravel) 2 beginlossen, in de eerste steek *(1 stokje, 1 losse, 1 stokje), 1 steek overslaan. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 4: (Kleur Jade Gravel) 1 halve vaste in het boogje van 1 losse, 2 beginlossen, *(1 stokje, 2 lossen, 1 stokje), 1 losse, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 5: (Kleur Jade Gravel) 1 halve vaste in het boogje van 1 losse, 1 beginlosse, *(1 stokje, 3 lossen, 1 stokje), 1 losse, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.gratis-patroon-mandala-hakengebruikte-steken-mandala-hakenToer 6: (Kleur Grass) hecht aan in een boogje van 3 lossen. 2 beginlossen, *(1 stokje, 4 lossen, 1 stokje), 1 losse, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 7: (Kleur Orchid) hecht aan in een boog van 4 lossen. 2 beginlossen, * 7 samengevoegde stokjes, 9 lossen, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 8: (Kleur Green ice) hecht aan in een boog van 9 lossen. 1 beginlosse, *5 halve stokjes, 1 lange vaste (= vaste met lange losse lussen) in de losse van toer 6, 5 halve stokjes in het boogje van 9 lossen, naar volgende lossenboog. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 9: (Kleur Green ice) 1 beginlosse, *1 vaste, 9 lossen, 10 steken overslaan. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 10: (Kleur Green ice) 1 halve vaste in het boogje van 9 lossen, 1 beginlosse, 10 vasten in elk boogje. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 11: (Kleur Green ice) 1 halve vaste, *1 vaste, 5 lossen, 4 steken overslaan. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 12: (Kleur Peach) hecht aan in een boogje van 5 lossen. 1 beginlosse, *1 half stokje, 3 stokjes, 1 half stokje, 2 lossen, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 13: (Kleur Cream) hecht aan in een boogje van 2 lossen. 1 beginlosse, *1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, 3 lossen, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 14: (Kleur Cream) 1 halve vaste in het boogje, 1 beginlosse, *1 vaste, 3 lossen, naar volgend boogje, 1 vaste. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 15: (Kleur Blossom) hecht aan. 1 beginlosse, *3 halve stokjes, 1 losse, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 16: (Kleur Peach) hecht aan in een losse. 1 beginlosse, *2 halve stokjes, 2 lossen, 3 steken overslaan. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 17: (Kleur Cream) hecht aan in een losse. 1 beginlosse, *2 halve stokjes in het boogje van lossen, 3 lossen. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 18: (Kleur Opaline Glass) hecht aan in een willekeurig boogje. 1 beginlosse, *1 tulpje van 5 stokjes, 3 lossen, naar volgend boogje. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
Toer 19: (Kleur Grass) hecht aan in een boogje en haak het haakwerk aan de ring met 5 vasten om elk boogje. Hecht af.

Deel je resultaat

Wij zijn dol op mandala's haken! Hoe is jouw mandala geworden? Stuur een foto van je creatie naar info@wolplein.nl of deel het met #Wolplein op Facebook of Instagram. Wie weet zie jij je creatie terug in onze Wol of fame!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

57 reacties

 • Helma Backus

  Soms zit ik op inspiratie te wachten om iets te gaan haken. Veel op internet aan het surfen geweest, maar alles was het net niet. Vandaag komt dan geheel onverwachts de mandala voorbij. Ik ben dolenthousiast en blij met dit decoratief pareltje. Geduld wordt beloond! Ieder ander die hiermee aan de slag gaat, wens ik veel haakplezier en genieten van het eindresultaat.

 • RvanderSchans

  Ee,n mooi patroon ik ga het proberen.

 • Nanda

  Heel mooie mandala. Ga zeker proberen.
  toch een vraag, zie ik het goed dat er in de beschrijving bij benodigdheden staat een ring van 35mm? moet dat misschien 350 mm of 35 cm zijn?

  Benodigdheden:
  - 1 bol Yarn & Colors Must-Have Minis kleur 52 Orchid, 73 Jade Gravel, 74 Opaline Glass, 75 Green ice, 02 Cream, 45 Blossom, 42 Peach
  - 2 bolletjes Yarn & Colors Must-Have Minis kleur 82 Grass
  - Haaknaald 3mm
  - Metalen ring 35mm

 • Margy

  Dit ziet er erg leuk uit,mijn handen jeuken. Ook leuk om wat resten op te maken,super!!

 • Karin

  Ik heb een vraagje.
  Ik wil een ophangkoord maken voor de Mandela. Hoe hebben jullie dat gedaan?

 • Ingrid

  Hoi,
  Ik heb de mandala gemaakt , maar hij is veel te klein voor de ring!
  Nu wil ik een paar toeren erbij maken maar hoe doe ik dat met het meerderen?

  Groetjes Ingrid

  • Hallo Ingrid,

   Heb je al gepast? Want hij lijkt te klein maar het kan dan meestal wel. Of je haakt strakker dan Saskia en zou je hem op een grote haaknaald moeten haken. Maar je kan ook zeker wat extra toeren haken. Hoeveel je moet meerderen ligt aan de steek daar is geen berekening voor. Ik denk aan de slag gaan en zelf zien wat je moet meerderen per toer. Succes!

   Charlotte

 • Anja

  Prachtige kleuren voor een zomerse mandala....en als je er genoeg van hebt gebruik m dan op tafel als onderzettertje....

 • Michael Wassenaar

  Leuk patroon. Vandaag de ringen gekocht om hem ook te maken. Is er toevallig ook een printbaar patroon van in pdf bijvoorbeeld? Leest wat makkelijker dan via de telefoon ?

 • Marian

  Supermooi ga hem ook maken maar klopt het dat de veertjes ook gehaakt zijn? En heb je daar een patroon van?

 • Elsa

  Op de foto zie ik tussen de toer van halve stokjes en lossen in de kleur peach en de tulpjes nog een toer in cream. Zowel in het patroon als op de tekening zie ik die niet. Klopt dat? Nu paste de mandala bij mij wel in de ring, maar het was hard trekken.

  • Hallo Elsa,

   Toer 13 is toch met Cream? Als ik het verkeerd begrijp zou je dan de toeren aan willen geven?

   Charlotte

   • Nienke

    Ik loop ook tegen hetzelfde aan wat Elsa vroeg namelijk,
    de laatste toer is groen, de op een na laatste blauw en dan die toer is op de foto creme, maar zie je niet op de patroontekening en niet in de beschrijving.. dus mis je 1 toer op het eind.

    Met vriendelijke groet,
    Nienke

 • Fernande

  Ik heb een ring van 25cm. Kan ik hem dan ook maken door een of meerdere toeren weg te laten?
  Hoeveel toeren verwacht u dat ik dan moet weglaten?

 • Annerie Vos

  Erg leuk! Ik heb er meteen een gemaakt, wel met een kleinere ring, maar zodra de mandzla groot genoeg was, ben ik gaan bevestigen aan de ring. Ik heb 13 toeren gehaakt.

 • ingrid

  Hallo,

  Ik heb de mandela ook gehaakt en hij is erg mooi geworden.
  Alleen hoe krijg ik het in de ring? Het is nu kleiner dan de ring. Moet ik het dan opspannend met spelden en het natuurlijk spuiten?
  Groetjes,
  Ingrid

  • Hallo Ingrid,

   Hij is inderdaad kleiner als de ring want je moet het moet goed aangespannen worden. Je zou inderdaad even kunnen opspannen of nog een extra toer eraan haken.

   Charlotte

 • Jacquelien

  Een mooie dromenvanger is het geworden.. ik heb deze gehaakt met Cantona garen op haaknaald 3.5 in 1 kleur..
  Zit mooi gespannen in de ring van 35 cm.. was een fijn patroon om te haken..

 • Julienne

  Hoe mooi! ga het zeker proberen

 • Harriette

  Ik heb een vraag over de tulpjes die je moet maken, hoe doe ik dat? Ik kan deze steek nergens terug vinden op youtube of zo.

 • Laura

  Hallo, klopt het dat er een fout in het patroon zit? Bij toer 7? Als ik naar de Mandela kijk moet er een vaste komen direct na de zeven samengestelde stokjes.

 • Marij

  Wat betekenen deze haak symbolen? V-al. Hstk-al. Stk-al. Hv- al. Vast, halfstok, stokje, halve vaste, vaste, dat begrijp ik, maar die al? marij.

 • Natasja

  Wat een gaaf patroon, heb toch nog een vraag. Zit in toer 5 volg het patroon maar hij krult heel erg. Klopt dat of doe ik toch iets fout?

  • Hoi Natasja, dat kan gebeuren wanneer je te los haakt. Probeer een haaknaald kleiner of probeer gelijkmatig te minderen in het aantal steken zodat het weer recht trekt. Groetjes Elianne

 • Ilse Kuiper

  Ik wil heel graag deze Mandela maken, alleen dan in een 50 cm ring. Ik ben beginnend maakster en wil graag weten, wat ik na tour 18 moet doen om mijn ring vol te krijgen. Kan iemand mij helpen hiermee?

  • Hoi Ilse! Dit patroon gaat niet groter dan toer 19, maar je zou bijvoorbeeld wel de steken van de toeren kunnen herhalen om hem groter te maken. Je moet hier dus wel een beetje puzzelen met de hoeveelheid steken om te zorgen dat hij mooi strak blijft. Groetjes Elianne

 • gerda

  leuke mandala, en vlot te haken. Samen met 2 vriendinnen op een druilige middag gehaakt.
  Ik heb op mijn blog een link geplaatst naar het patroon,https://zomaareenidee.blogspot.nl/

 • Deb

  Hoeveel ruimte moet je ong. over hebben op een mandala op te spannen in een ring. ik moet nog een ring kopen, maar heb wel al mandala gehaakt, en ik begrijp dat de ring groter moet zijn omdat dat mooier staat, maar hoeveel cm ong. ruimer dan het doorsnee haakwerk? bedankt

  • Hoi Deb, dit is ook afhankelijk van het garen dat je gaat gebruiken. Je haakt best wel wat kleiner dan de ring, om hem mooi op te kunnen spannen. Hoeveel ruimte je precies over moet houden is op deze manier lastig te zeggen. De ring die Saskia gebruikte bij haar patroon is in ieder geval 35 cm. Succes! Groetjes, Annelieke

 • Jannie v Harmelen

  Hallo , ik zie veel leuke dingen voorbij gaan en dat patroon van die Mandela erg leuk om te maken Gr Jannie

 • Jacky

  Hallo, het is een geweldige mandela, mooie kleuren . Ik ben er nu mee bezig maar blijf hangen op toer 7, wat zijn 7 samengevoegde stokjes ?
  groetjes
  Jacky

  • Hoi Jacky,
   Vrolijk is die hé! We helpen je graag verder; je haakt met samengevoegde stokjes de 6 stokjes niet helemaal af waardoor er per stokje 2 lussen op de naald blijven staan. Bij het maken van het laatste stokje trek je de laatste omslag door al die lussen op de naald. Succes! Groetjes, Anke - Team Wolplein

 • Anna

  Leuk patroon! Ik geloof alleen dat er bij toer 8 moet staan 1 lange vaste (= vaste met lange losse lussen) in de losse van toer 6. (Dus niet van toer 7).

 • Tjitske

  Hele leuke dingen..ik ben pas begonnen met haken en kwam dit tegen ,dus...gelijk aanvragen en beginnen met deze leuke dingen

  • Hoi Tjitske,

   Wat leuk dat je ook verslingerd bent geraakt aan het haken. Mocht je ooit vragen hebben over het haken of het lezen van een patroon, dan helpen we je graag. Veel haakplezier met deze mandala!

   Groetjes Suzanne

 • Rleonie

  Dank Je voor het patroon van de Mandela
  ik wil graag een hele grote Mandela maken
  nu weet ik het begin mijn dank ervoor
  Groetjes Rleonie

 • carla koster

  hallo ik heb een vraagje over die verlengde vaste, is het nou de bedoeling dat je een vaste in die losse van de 6de toer haakt en daarbovenop 3 losse ? om vervolgens verder te gaan met 5 halve vaste ? ik kom er niet meer uit
  mvg carla

  • Goedenavond Carla,
   Ik neem aan dat je het over toer 8 hebt.
   In toer 8 staat: "hecht aan in een boog van 9 lossen. 1 beginlosse, *5 halve stokjes, 1 lange vaste (= vaste met lange losse lussen) in de losse van toer 6, 5 halve stokjes in het boogje van 9 lossen, naar volgende lossenboog. Herhaal vanaf *. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek."
   Je schrijft dat je halve vasten wil haken, maar het zijn halve stokjes. Je haakt dus 5 halve stokjes om de lossenboog van toer 7, dan haal je een lange draad op onder de losse van toer 5 door en die haak je af tot een vaste, dan haak je weer 5 halve stokjes om de lossenboog van toer 7. Dit herhaal je 11 keer zodat je dit in totaal 12 keer doet.
   Mocht je er niet uitkomen, dan mag je ons ook altijd even bellen en vragen naar mij. Dat praat misschien makkelijker.
   Succes en veel haakplezier! Vriendelijke groet, Suzanne.

 • nel

  inmiddels 3 KLAAR erg mooi.patroon!

 • Debora

  Hallo,
  Ik wil deze zeker gaan proberen, maar eigenlijk een salag groter.
  Hebben jullie ook tips hoe ik dit patroon kan uitbreiden tot max 1 meter?
  Alvast bedankt.
  Groetjes Debora

  • Hoi Debora,

   Leuk dat je hem zo groot wil maken! Je zou de mandala t/m toer 18 kunnen haken en kunnen proberen om toer 12 t/m 18 dan steeds te herhalen. Toer 12 past namelijk bovenop toer 18 als ik het goed zie.

   Succes! Groetjes Suzanne

 • Annelies Vandeperre

  Vraagje over toer 14: volgens de tekst komen er steeds twee vaste in elke boog volgens de tekening maar één...wat is correct? Of zie ik het verkeerd?
  Alvast bedankt voor de hulp! Groetjes Annelies

  • Hallo Annelies,

   Dank je voor je vraag. Wij zien dat er inderdaad een schrijffout in toer 14 zit.
   Er staat: *1 vaste, 3 lossen, naar volgend boogje, 1 vaste.
   Dit moet zijn: *1 vaste, 3 lossen, naar volgend boogje.

   Veel haakplezier!
   Groetjes Suzanne

 • Sina

  Zou graag een maken
  Mandela haken.

 • Sina van den hoek

  Zou graag deze willen maken.zo mooi

Moment...