Cool Wool meisjes vest - Gratis haakpatroon

meisjes vest haken

Meisjes vest haken - Met dit meisjes vest is je kleine meid nog schattiger! Het vestje is een lang model met een mooi kraagje. Door de speelse structuur, de wijd uitlopende onderkant en de vrolijke bloemetjes is dit vest perfect voor meisjes. Ontdek het afwisselende patroon en haak dit schattige vestje. 

Dit peplum model is zacht en warm doordat het is gehaakt met Lana Grossa Cool Wool Big. Dit kwaliteitsgaren behoud zijn vorm en bestaat uit 100% extra fijne merino wol. Hierdoor is het garen heerlijk zacht en gaat het vestje lang mee, ook na het wassen zit de vorm er nog goed in. Kortom een schattig en modieus vestje die zeer comfortabel zit! Voor welk meisje ga jij het Cool Wool meisjes vest haken?
Lana Grossa Cool Wool Big

Meisjes vest haken - Gratis haakpatroon

Benodigdheden:
-Lana Grossa Cool Wool Big beige (kl 945): maat 74/80: 5 bollen | maat 86/92: 5 bollen   | maat 98/104: 6 bollen
-Voor de bloemen (of gebruik restjes): wit kl 431, vanille kl 411 en bordeaux kl 2012 en zalm kl 2039.
-Haaknaald 4 mm
-vier knopen 14 mm

Gebruikte steken:
Stokjes: elke rij met 3 vervangende l. (=1e st.) beginnen.
Vasten: Elke rij met 1 l. beginnen

Gaatjesrij: aantal s. deelbaar door 3+ : 3 vervangende l. (=1e st.), 1 st., * 1 l. , 1 s. overslaan, 2 samen doorgehaalde st., vanaf* steeds herhalen, 1 l., 1s. overslaan, 2 st.
Patroonvolgorde: *1 rij v. 1 rij st., 2 rijen v., 1 gaatjesrij, 1 rij vasten, vanaf* steeds herhalen.

Gehaakte rand, aantal s. deelbaar door 8+3: Zie haakpatroon. Met de s. voor de linkerpijl beginnen, het pg. van 8 s. tussen de pijlen steeds herhalen, met de s. na de rechterpijl eindigen. 1x de 1e = 3e rij haken. Wanneer de tekentjes onder bij elkaar komen. Worden de s. in 1 insteekplaats gehaakt.

meisjes vest haakpatroon

Stekenproef: Patroonvolgorde met haaknaald nr. 4: 19 s en 15,5 rijen = 10 x 10 cm.
De voorpanden en het rugpand tot de armsgaten aan één stuk haken: 101 (113/125) l. met haaknaald 4 in beige opzetten. De patroonvolgorde haken. De zijlijnen markeren= 27 (30/33) s. per voorpand en 47 (53/59) s. voor het rugpand. Bij een totale hoogte van 15 (17/19) cm het werk stilleggen.

Mouwen: 29 (32/35) l. met haaknaald 4 opzetten in beige. De patroon volgorde haken. Voor de schuine mouwranden in elke 4e rij 2x 1 s. en in elke 3e rij 4 (5/6) x telkens 1s. aan weerszijde meerderen = 41 (46/51) s. Bij een totale hoogte van 15 (17/19) cm het werk stilleggen.

Pas: nu met alle delen de patroonvolgorde verder haken: 27 (30/33) s. rechtervoorpand, 41 (46/51) s. rechtermouw, 47(53/59) s. rugpand, 41 (46/51) s. linkermouw, 27 (30/33) s. linkervoorpand (=183 (205/227) s. Daarbij in de 1e rij (2/0) s. mind. = 182 (203/227) s. In de 5e rij vanaf het pasbegin gelijkmatig verdeeld 9 s. mind. = 173 (194/218) s. 3x in elke 2e rij gelijkmatig verdeeld 18 s. mind=119 (140/164) s. In de volg. 2e rij voor de hals met de eerste en laatste 7 s. alleen hv. haken. In volg. Rij met de eerste en laatste 12 s. v., met de 2 s. daarnaast halve st. en met de midd. S. vlg. de patroonvolgorde haken. In de volg. 2e rij alleen met deze midd. 77 (98/122) s. in de patroonvolgorde haken. Dan weer met alle s. de patroonvolgorde voortzetten, daarbij 3 (4/5) x in elke rij gelijkmatig verdeeld 18 s. minder.=65 (68/74) s. Werk beëindigen.

Afwerken: delen volgens de patroondelen spannen, bevochtigen en laten drogen. Het linkervoorpand en het rugpand volgens foto met platsteek en losse kettingsteek met de kleuren van Cool Wool borduren. De onderste rand van het vestje met 4 rijen st. met haaknaald 5 in beige omhaken daarbij de 1e rij gelijkmatig verdeeld 50 s. meerd. = 151 (163/175 st. En in de 3e rij gelijkmatig verdeeld 51 st. meerd. =202 (214/226) st. Werk beëindigen. Mouwnaden dichtnaaien. De onderste mouwranden telkens met 2 rijen st. en 1 rij v. met haaknaald 4 in beige omhaken, daarbij in de 1e rij gelijkmatig verdeeld 22 s. meer. = 51 (54/57) s. Werk beëindigen. Met haaknaald nr. 4 in beige de sluitingsranden van de voorpanden en de halsrand met 1 rij v. omhaken, daarbij moet om de hals het aantal s. deelbaar zijn door *+3. De sluitingsranden van de voorpanden telkens met 1 rij kreeft-s. (=v van links naar rechts) met haaknaald 4 in beige omhaken. De halsrand met de gehaakte rand in beige omhaken. Knopen aan het einde van de bovenste 4 gaatjesrijen met ca. 1,5 cm. afstand tot de sluitingsrand aannaaien; de bovenste 4 gaatjesrijen dienen als knoopsgaten.

Deel je resultaat:

Wij zijn benieuwd naar het resultaat van jouw meisjes vest. Deel je creatie op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!
Cool wool meisjesvest


Geef een reactie

22 reacties

 • Bokhorst

  Hallo,

  Wat wordt er bedoelt met gaatjesvrij (zie omschrijving patroonvolgorde)
  Of is het een typfout en moet het de omschrijving van gaatjesrij zijn.

  Is er misschien ook nog een uitgebreide patroon van deze leuke vest.ik ben geen beginneling maar heb wel enige moeite om deze patroon omschrijving te begrijpen.
  Mvg

  • Hoi mevrouw Bokhorst,
   Het is inderdaad gaatjesrij. Dit patroon komt uit een magazine van Lana Grossa. Meestal delen wij alleen onze eigen patronen (gemaakt door Wolplein) en af en toe een keer van een merk. Dit patroon is door Lana Grossa zo geschreven, hiervan is geen uitgebreide versie van. Groetjes, Anke - Team Wolplein

  • ingrid

   Ik heb er ook moeite mee.

 • Adrir

  Heel er leuk Dankje wel Ikhoop meer in het Holland beschreven woord

 • monique

  hoeveel losse zo ik moeten opzetten voor maat 110 dank je wel

 • linda

  beste mevrouw, wat is 2 samen doorgehaalde stokjes?is dit gewoon samen haken?danku

 • ingrid

  Hallo. Ik wil dit vestje maken. Er wordt in het geschreven patroon bij de gaatjesrij over 2 samen doorgehaalde st gesproken. Wat wordt hiermee bedoeld? Is dat 2 samenhaken? In de tekening staat juist 2 stokjes in 1 steek.
  Wat is nu de goede?
  Groet Ingrid de Heij.

 • Elly

  Heb een vraagje over dit vestje . Die gehaakte rand die erbij staat is dat de rand rond het halsje
  Vind het patroon wel een uitdaging poehhhh. Zo beknopt omschreven.
  Maar het is zo een leuk vestje.
  Dus we gaan het maar proberen.
  Groetjes Elly

 • Patty Boonders

  Ik ben dit leuke vestje aan het haken maar ik kom niet uit de afmeting voor de voor-, en rugpanden. Hoeveel cm moet het in totaal zijn?

  • Hoi Patty, de aangegeven maten zijn de maten van de losse panden. Daarna ga je verder met de pas waarbij je alle patroondelen aan elkaar gaat haken zodat het lijkt alsof het vestje uit één deel gehaakt is. De exacte afmeting staat dus inderdaad niet bij dit patroon.

 • Carla

  Hallo, ik ben bij de hals beland maar kom er niet helemaal uit. Er staat 2e rij voor de hals de eerste en laatste 7 steken alleen halve vasten haken en in de volgende rij de eerste en laatste 12 steken vasten. Mijn vraag is begin ik dan op de halve vasten met de 12 vasten.
  Groet Carla

  • Goedemorgen Carla,

   Dank je voor je vraag. Het aantal steken blijft inderdaad in deze twee toeren gelijk. Je mindert hier niet. In de tweede rij voor de hals haak je dus 7 halve vasten, patroon, 7 halve vasten. In de derde rij voor de hals haak je op de tweede rij 12 vasten, 2 halve vasten, patroon, 2 halve vasten, 12 vasten.

   Veel haakplezier! Vriendelijke groet, Suzanne

 • Carla

  Hallo, een vraagje over de hals. je moet 7 hv aan het begin en einde haken en dan de volgende rij 12 vasten aan het begin en einde van de toer, begin je dan op de halve vasten?

  Groetjes Carla

 • Aly Spoelstra

  https://www.wolplein.nl/blog/cool-wool-meisjes-vest-haakpatroon/

  Kan iemand mij helpen aan een duidelijke beschrijving/patroon van het bovengenoemde vestje ?
  Een prachtig vestje , maar een moeilijk gratis patroon.

  Met vriendelijke groet

  • Hoi Aly,
   Dit is een patroon van Lana Grossa zelf en helaas is hier geen uitgebreidere of makkelijkere versie van.
   Wij zouden het patroon ook wel bestempelen als 'gevorderd'.
   Mocht u een specifieke vraag hebben over het patroon kunt u ons altijd even een mailtje sturen naar info@wolplein.nl, dan kijken wij met u mee.
   Groetjes, Stefanie.

 • Annelies crooy

  Even een vraag..je haakt voor de hals 7 halve vasten patroon en weer 7 halve vasten.....volgende rij ..weer 7 halve vasten en 12 vasten .en 2 halve stokjes patroon en weer 2 halve stokjes en 12 vasten en 7 halve vasten.. maar dan ? Hecht je dan opnieuw aan .? En hoeveel toeren patroon haak je dan nog ? 4 om te minderen...?

  Begrijp ik het goed dat je daarna de halsafwerking haakt over alle steken dus ook de vasten enzo aan het begin ?

  • Hoi Annelies, ik begrijp je vraag. In het patroon staat inderdaad op een gegeven moment in het stuk pas voor de kraag "In de volg. 2e rij alleen met deze midd. 77 (98/122) s. in de patroonvolgorde haken.". Deze toer van de kraag haak je inderdaad alleen op de middelste steken van de kraag. Je kunt dit op twee manieren doen.

   Als je de toer ervoor af hebt, kun je inderdaad de draad afhechten en daarna weer aanhechten verderop op de toer, zodat je de middelste 77, 98 of 122 steken kunt haken. Daarna hecht je weer af en hecht weer aan in de laatste steek van de vorige toer zodat je de volgende toer weer over alle steken kunt haken.

   De tweede manier is dat je de steken die je aan het begin van de toer overslaat, even overbrugt met halve vasten. Stel dat je bijvoorbeeld de eerste en laatste 5 steken moet overslaan omdat je alleen de middelste moet haken, dan haakt je in deze steken even een halve vaste en ook in de laatste 5 steken een halve vaste per steek. Dan haak je daar geen hoogte, maar kun je wel gewoon doorhaken en hoef je niet af te hechten. Dan haak je dus halve vasten totdat je de middelste steken in patroon kunt doen en eindig je de toer weer met een halve vaste in iedere steek tot je aan het einde bent en kunt draaien naar de volgende toer.

   Veel haakplezier! Groetjes Suzanne

Moment...