Muts breien voor beginners – Gratis breipatroon

Makkelijke muts breien voor beginners

Muts breien voor beginners? Met dit gratis breipatroon kun je eenvoudig zelf een muts breien. Onze Elianne is al aan de slag gegaan. Voor deze beginners muts heeft ze gebruik gemaakt van het Essentials Super Chunky garen van Rico. Dit is een heerlijk wintergaren, wat ook nog eens makkelijk te verwerken is. Ideaal voor de beginners onder ons!

Bij Wolplein zijn we van mening dat iedereen kan breien, dus jij ook. Voor deze eenvoudige muts is er gebruik gemaakt van de boordsteek en tricotsteek. Online hebben wel al verschillende instructiefilmpjes om te leren breien gepubliceerd. Laat je inspireren en ga direct aan de slag met deze makkelijke muts. Onderaan deze blog vind je het complete instructiefilmpje: Makkelijke Muts breien voor beginners. Elianne legt stap voor stap uit hoe je deze muts kunt maken.

Muts breien met Rico Essentials Super Chunky

Wat heb je nodig om deze muts te breien?

Maat muts

In dit patroon is uitgegaan van een hoofdomvang van 56 t/m 58 cm. Wil je de muts groter of kleiner? Zet dan meer of minder steken op maar houdt altijd een even aantal steken aan.

Gebruikte Steken

 • Boordsteek 1/1: brei afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht
 • Tricotsteek: brei alle steken recht

Gratis patroon: muts breien voor beginners

Breipatroon Makkelijke Muts

 • Zet 40 steken op met rondbreinaald nr. 10 40 cm.
 • Naald 1 – 16: Brei boordsteek 1/1. Het werk meet nu ongeveer 12 cm hoog en 16 cm breed. Wanneer je de muts gaat dragen wordt hij breder en korter!
 • Naald 17 – 39: Brei tricotsteek (alleen recht breien op de rondbreinaald). Het werk meet nu 18 cm vanaf de boord gemeten.
 • Naald 40: Plaats voordat je verder gaat een stekenmarkeerder voor de eerste steek op de naald. *Brei de eerste 2 steken samen, brei 2 steken recht* Herhaal van *tot* totdat je weer bij de stekenmarkeerder bent aangekomen (30 steken).
 • Naald 41: Plaats voordat je verder gaat een stekenmarkeerder voor de eerste steek op de naald.*Brei 2 steken samen, brei 1 steek recht* Herhaal van *tot* totdat je weer bij de stekenmarkeerder ben aangekomen (20 steken).
 • Naald 42: Brei elke 2 steken samen (10 steken).
 • Naald 43: Brei elke 2 steken samen (5 steken). Het werk meet nu ongeveer 20 cm vanaf de boord gemeten.
 • Haal je einddraad door de 5 overgebleven steken en strek het gaatje strak dicht.

Muts breien voor beginners

Maak met het garen wat je over hebt een grote pompon en naai deze goed vast aan de bovenkant van de muts. Werk de einddraadjes netjes weg.

Instructievideo: Makkelijke muts breien voor beginners

Ook een makkelijke muts breien? Kijk mee met Elianne. In deze video legt ze stap-voor-stap uit hoe je deze muts eenvoudig zelf kunt breien. Succes verzekerd! Ben je tevreden over het eindresultaat? Laat het ons weten. Mail een foto naar: info@wolplein.nl of deel het via Social Media met #Wolplein en inspireer andere met jouw creatie!

Geef een reactie

7 reacties

 • Sandra d

  Bedankt voor het filmpje met de uitleg om de muts te breien. Super handig voor een beginner als ik. Vind dit duidelijker dan een geschreven uitleg! Gaan we zeker weer wol bestellen.

 • Machteld

  Hartstikke leuke muts!
  Deze muts is een super beginner wat betreft breien en waar ik nu m’n hoofd over breek (niet lachen hoor) is de tricotsteek... bij mijn weten is dat een pen recht en één pen averecht maar ik zie jullie toch de ‘ribbelsteek’ breien?
  Help mij uit mijn verwarring ;)
  Alvast bedankt!
  Gr. Machteld de Gouw

 • De Coster

  Ik wil deze muts graag groter breien (voor een man)
  Hoe doe ik dat best?

  Alvast bedankt

  • Hoi, je kunt het beste de hoofdomtrek opmeten en daarop het aantal steken aanpassen (naar een even aantal). Deze muts is geschikt voor een omtrek van 56 - 58 cm en daarvoor worden 40 steken opgezet. Je kunt overwegen om voor een mannenmuts een enkele boord te breien. Mocht de muts ook langer moeten worden dan kun je langer door breien voordat je op dezelfde manier gaat minderen. Groetjes Elianne

  • De Coster

   Bedankt.
   Mijn eerste muts is ondertussen af ?

 • Ria van der Linde-Pollemans

  ga vanavond de muts uit proberen

Moment...