Muts breien voor beginners – Gratis breipatroon

Makkelijke muts breien voor beginners

Muts breien voor beginners? Met dit gratis breipatroon kun je eenvoudig zelf een muts breien. Onze Elianne is al aan de slag gegaan. Voor deze beginners muts heeft ze gebruik gemaakt van het Essentials Super Chunky garen van Rico. Dit is een heerlijk wintergaren, wat ook nog eens makkelijk te verwerken is. Ideaal voor de beginners onder ons!

Bij Wolplein zijn we van mening dat iedereen kan breien, dus jij ook. Voor deze eenvoudige muts is er gebruik gemaakt van de boordsteek en tricotsteek. Online hebben wel al verschillende instructiefilmpjes om te leren breien gepubliceerd. Laat je inspireren en ga direct aan de slag met deze makkelijke muts. Onderaan deze blog vind je het complete instructiefilmpje: Makkelijke Muts breien voor beginners. Elianne legt stap voor stap uit hoe je deze muts kunt maken.

Muts breien met Rico Essentials Super Chunky

Wat heb je nodig om deze muts te breien?

Maat muts

In dit patroon is uitgegaan van een hoofdomvang van 56 t/m 58 cm. Wil je de muts groter of kleiner? Zet dan meer of minder steken op maar houdt altijd een even aantal steken aan.

Gebruikte Steken

Gratis patroon: muts breien voor beginners

Breipatroon Makkelijke Muts

 • Zet 40 steken op met rondbreinaald nr. 10 40 cm.
 • Naald 1 – 16: Brei boordsteek 1/1. Het werk meet nu ongeveer 12 cm hoog en 16 cm breed. Wanneer je de muts gaat dragen wordt hij breder en korter!
 • Naald 17 – 39: Brei tricotsteek (alleen recht breien op de rondbreinaald). Het werk meet nu 18 cm vanaf de boord gemeten.
 • Naald 40: Plaats voordat je verder gaat een stekenmarkeerder voor de eerste steek op de naald. *Brei de eerste 2 steken samen, brei 2 steken recht* Herhaal van *tot* totdat je weer bij de stekenmarkeerder bent aangekomen (30 steken).
 • Naald 41: Plaats voordat je verder gaat een stekenmarkeerder voor de eerste steek op de naald.*Brei 2 steken samen, brei 1 steek recht* Herhaal van *tot* totdat je weer bij de stekenmarkeerder ben aangekomen (20 steken).
 • Naald 42: Brei elke 2 steken samen (10 steken).
 • Naald 43: Brei elke 2 steken samen (5 steken). Het werk meet nu ongeveer 20 cm vanaf de boord gemeten.
 • Haal je einddraad door de 5 overgebleven steken en strek het gaatje strak dicht.

Muts breien voor beginners

Maak met het garen wat je over hebt een grote pompon en naai deze goed vast aan de bovenkant van de muts. Werk de einddraadjes netjes weg.

Instructievideo: Makkelijke muts breien voor beginners

Ook een makkelijke muts breien? Kijk mee met Elianne. In deze video legt ze stap-voor-stap uit hoe je deze muts eenvoudig zelf kunt breien. Succes verzekerd!

Deel je resultaat

Ben je tevreden over het eindresultaat? Laat het ons weten. Mail een foto naar: info@wolplein.nl of deel het op Facebook of Instagram met #Wolplein en inspireer anderen met jouw creatie!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

21 reacties

 • Sandra d

  Bedankt voor het filmpje met de uitleg om de muts te breien. Super handig voor een beginner als ik. Vind dit duidelijker dan een geschreven uitleg! Gaan we zeker weer wol bestellen.

 • Machteld

  Hartstikke leuke muts!
  Deze muts is een super beginner wat betreft breien en waar ik nu m’n hoofd over breek (niet lachen hoor) is de tricotsteek... bij mijn weten is dat een pen recht en één pen averecht maar ik zie jullie toch de ‘ribbelsteek’ breien?
  Help mij uit mijn verwarring ;)
  Alvast bedankt!
  Gr. Machteld de Gouw

 • De Coster

  Ik wil deze muts graag groter breien (voor een man)
  Hoe doe ik dat best?

  Alvast bedankt

  • Hoi, je kunt het beste de hoofdomtrek opmeten en daarop het aantal steken aanpassen (naar een even aantal). Deze muts is geschikt voor een omtrek van 56 - 58 cm en daarvoor worden 40 steken opgezet. Je kunt overwegen om voor een mannenmuts een enkele boord te breien. Mocht de muts ook langer moeten worden dan kun je langer door breien voordat je op dezelfde manier gaat minderen. Groetjes Elianne

  • De Coster

   Bedankt.
   Mijn eerste muts is ondertussen af ?

 • Ria van der Linde-Pollemans

  ga vanavond de muts uit proberen

 • J.

  Hoi,ik heb van Lana grossa een rondbreinaald 40 cm gekocht, maar houd met 40 opzetstukken heel wat kabel over....nu lukt het niet om rond te breien. Waarschijnlijk had ik een 20 kabel moeten kopen, maar die hing er niet bij, dus dacht dat dit de goede was.... kan ik deze toch gebruiken? Hebben jullie een tip?

  • Hoi! De 40 cm is inderdaad de kortste kabel die er is. Als je een paar sokken breit dan zou deze afmeting nog wel moeten kunnen, je schuift dan elke keer het werk na het breien van een aantal steken door. Wanneer je werk in diameter te klein wordt dan is de rondbreinaald inderdaad te groot en zou je moeten overstappen naar het breien met 4/5 naalden. Groetjes Elianne

  • J

   Hoi, dank voor je antwoord. Bedoel je dat ik dan kleinere pennen erop kan zetten? Ik heb wol waarop staat dat het eigenlijk met naalddikte 12 gebreid moet worden.... zou je met deze kabel wel een muts moeten kunnen breien of kan ik dan bijv. Nog proberen met een langere kabel en dan doorschuiven? Ik met die pennen graag de muts breien.... als je tip hebt welk materiaal (pennen, kabellengte), dan houd ik me zeer aanbevolen! Alvast dank weer!

   • Hoi! Je kunt natuurlijk met verschillende naalddiktes breien op verwisselbare kabels. Voor deze muts gebruiken we naalden 10mm, 40 cm en konden we prima rondbreien. Aan het einde van de muts moet je de steken wat doorschuiven omdat je dan steeds minder steken krijgt. Ik zou geen langere kabel gebruiken voor een muts, want dan moet je alleen maar vaker doorschuiven. Afhankelijk van het garen kies je de juiste naalddikte. Groetjes Elianne

 • Diana de Jong te Sliedrecht

  Heeft u misschien een patroon voor een harry slinger muts????
  Het patroon wat ik had gevonden klopt gewoon niet......kan wel janken ik kan nu niet verder

 • Turner

  Goed uitgelegd

 • Hilde

  Hallo, dank je voor de geweldige uitleg zie het helemaal zitten om eraan te beginnen. Alleen toch een klein vraagje. Wil ze maken voor mijn 2 dochters. Nu de grote heeft idd een hoofdomtrek van 56 dus 40 steken opzetten. Maar de jongste heeft maar 48 hoofdomtrek. Je zegt dan minder steken maar hoeveel?? Groetjes en bedankt voor het komende antwoord. X

 • Piet seefat

  Eindelijk zelf een muts op maat gebreid !
  En lekker eenvoudig.

  Groetjes Piet Seefat

 • Arijs Elise

  Héél leuk om te breien met de rond breinaalden.en een goede uitleg gekregen.Bedankt.

 • Lina

  een hele nuttige en mooie site

 • Gemma Visser

  Ik heb met uw vinnis colours katoen /bamboe een sjaal gebreid. Nu heb ik nog 2 bolletjes over en zou graag een muts maken. Vraag: wat is een rondbreinaald uit de beschrijving . En : hoeveel steken moet ik dan opzetten met dit materiaal. Graag uw hulp.Gemma

  • Hoi Gemma, voor een muts gebruik je het beste rondbreinaald 40cm en dan de naalddikte voor het garen. Het aantal steken hangt af van de omtrek van je hoofd. Je kunt dit zelf opmeten en dan met de indicatie van het proeflapje op het label uitrekenen hoeveel steken je op moet zetten. Afhankelijk van de rek van het materiaal zou je minder steken op kunnen zetten zodat de muts goed om het hoofd valt. Welk merk garen heeft u exact gebruikt? Groetjes Elianne

Moment...