Punchen - alle tips en tricks over deze borduurtechniek

Steeds meer handwerkliefhebbers ontdekken de borduurtechniek: punchen! En dat is niet voor niks want punchen is verslavend doordat het erg leuk is om te doen en je gemakkelijk prachtige kunstwerkjes op doek maakt. Ontdek alles over deze techniek en wie weet punch jij dan binnenkort de mooiste woondecoraties! Wij leggen je uit hoe punchen werkt, wat je nodig hebt en inspireren je met mooie voorbeelden. 

Punchen -  Door te punchen maak je prachtige kunstwerkjes op doek. Doordat steeds meer creatievelingen verknocht raken aan punchen komen er (gelukkig) ook steeds meer nieuwe punchproducten. Zo zijn er al 2 geweldige boeken over punchen en zijn er diverse punchnaalden en garens. Naast dat je op Wolplein.nl terecht kan voor al je punchbenodigdheden, adviseren we je ook graag! Lees dus snel verder en ontdek alles over deze populaire techniek.

Wat is punchen?

Punchen, ook wel punch needling genoemd is een bijzondere borduurtechniek waarmee je met een punchnaald, draad in een doek prikt en de naald dan weer terug door het doek haalt. Je tekent dan met de (holle) naald op de stof. Je gaat hier dan mee door tot je een bepaald figuur hebt gepuncht. Je kunt lange lussen punchen (waardoor je een fluffy effect krijgt), of met een platte steek (als je bijv. kleine figuurtjes wilt punchen) maar je kunt deze steken ook combineren. En door het gebruik van verschillende soorten garens (in andere kleuren, materialen en diktes) creëer je een verrassend en speels effect. Oftewel je kunt eindeloos variëren en experimenteren met punchen!

Wat kun je allemaal punchen?
Je kunt jouw punchwerkje in de borduurring laten zitten en dit als een schilderijtje aan de muur hangen maar je kunt nog veel meer kleurrijke en unieke woondecoraties punchen. Zo punch je een vrolijk print op kussens, wandhangers, krukhoezen, tassen, knuffels, etc! En in het boek Punch Needle & Co staan zelfs punchpatronen van kettinghangers en emblemen voor op t-shirts!

Punchboeken 
Inspiratie om te punchen haal je uit de nieuwe punchboeken.
1.Rico Punch Needle No. 1
Rico heeft hele punchlijn uitgebracht die bestaat uit 3 verschillende punchgarens, 2 punchnaalden én een magazine! In dit magazine staan 11 vrolijke en lenteachtige punchpatronen. Dit magazine is in het Duits/Engels/Franstalig maar heeft een Nederlandse inleg. De patronen staan duidelijk uitgelegd en ook er wordt gebruikt gemaakt van de Rico punchnaalden en garens.
2. Punch Needle & Co
Wil je kennis maken met de punchtechniek met alle verschillende steken? En een breed scala van diverse punchprojecten? Ga dan voor het het (dikke) boek Punch Needle & Co! In dit boek staat stap voor stap uitgelegd hoe je moet punchen (met praktische oefeningen) en worden alle verschillende punchsteken uitgelegd! Er staan maar liefst 19 patronen in. Punch Needle & Co laat je zien dat je met punchen (bijna) alles kan maken en eindeloos kunt variëren. Ontdek hoe je knuffels, schilderijen, kettingen, tassen, en emblemen kan punchen!
3. Workshop punch als een pro <-- coming soon, nu al te reserveren! 
27 augustus (2019) verschijnt op Wolplein.nl dit nieuwe punchboek van Marianne Dekkers-Roos (@marretjeroos)! Reserveer nu 'workshop punch als een pro', zodat jij als eerste dit punchboek in huis hebt.

Nadat Marianne al vele creaties heeft gepuncht en hier workshops over heeft geven is het nu tijd voor een boek over punchen: 'Workshop punch als een pro'! Het boek bevat een duidelijke uitleg van deze techniek zodat jij, net als Marianne, binnen de kortste keren puncht als een pro! In dit handige punch handboek voor beginners staan patronen voor diverse gelegenheden. Zo punch je een hippe VW-camper tijdens je vakantie, maak je een knallend en glamorous kunstwerkje voor oud en nieuw en punch je een romantisch cadeautje voor jouw Valentijn.

Wat heb je nodig om te punchen?Punchnaalden:

 • Rico punch naald groot (5 mm) 
  Een dikke punch naald met draaddoorhaler voor het punchen met dikkere garens. De Rico Punch Naald Dik heeft een dikte van 5mm en heeft 4 makkelijk in te stellen standen voor het punchen van verschillende lengtes, zo kun je er bijvoorbeeld grootte lussen mee punchen.
  Garens: Het chunky garen Rico Mega Merino en Rico Soft Merino is perfect voor deze dikke naald en speciaal ontwikkeld om met deze naald te punchen. Ook kun je andere garens gebruiken met die geschikt zijn voor 5 mm. Kies dan wel voor garens met een stevige en gladde draad.
 • Rico punch naald met 3 naaldpunten
  Een setje met een kleine punch naald (13 cm lang) met 3 naaldpunten in verschillende formaten en 2 draaddoorhalers. Het setje bevat een punch naald die gemakkelijk in lengte te verstellen is en waarbij je de verschillende naaldpunten in de maten 1,3mm, 1,6mm en 2,2mm eenvoudig kunt vervangen.
  Garens: deze Rico punchnaald is geschikt voor het punchen met dunnere garens en borduurkatoen. Ook kun je het garen Rico Creative Sport dk gebruiken om met deze naald te punchen.
 • Clover Punch Naald
  De Clover Punch naald is geschikt voor dunne garens en heeft een handige draaddoorsteker waarmee je het garen eenvoudig door de naald trekt. Voor deze naald zijn 4 verschillende navullingen verkrijgbaar van heel smal tot 3,5 mm.
  Garens: smalle garens en borduurkatoen gebruik je in deze naald. De dikte van het garen is afhankelijk van de navulling. Gebruik bijvoorbeeld het stevige en gemerceriseerd byClaire Cotton.

Borduurring
Met deze stevige houten boduurringen span je de stof voor je punchproject op. Kies uit een borduurring 15 cm of borduurring 25 cm.

Canvas / stof / doek

 

PunchpakkettenUit het magazine Rico Punch Needle No. 1 hebben wij 9 patronen gekozen en daar punchpakketten van gemaakt! Het kleurgebruik de diverse technieken, fijne garens en geweldige patronen zorgen voor mooie punchcreaties! Deze zonnige en vrolijke patronen zijn een echte eyecatchers in huis. In het pakket zitten alle garens, een luxe punchdoek en het magazine (waarin o.a. het desbetreffende patroon zit). Bekijk alle punchpakketten! Welk punchpakket is jouw favoriet? 

1. Viooltjes Kussen
2. Fantasie Kussen Gekleurd
3. Fantasie Kussen Uni
4. Letter Kussen 
5. Konijn Knuffel
6. Bloesem Kussen 
7. Bloemen Kussen Gekleurd 
8. Fantasie Wandkleed
9. Bloemen Kussen Uni 

Hoe werkt punchen?

Onze medewerker Monique heeft de punchkriebels helemaal te pakken en we kunnen inmiddels wel zeggen dat ze een echte punchexpert is geworden. Ze laat je in de video zien hoe punchen werkt. Ze gebruikt de punchmaterialen van Rico.

 • Opspannen
  Voordat je kunt beginnen met punchen dien je een strak canvas te creëren waarop je kunt gaan punchen. Dit doe je door een stuk stof op te spannen in een borduurring.
  TIPS: Draai de borduurring goed vast met een schroevendraaier zodat het doek strak blijft zitten en niet los schiet. Wil je een andere vorm of formaat? Dan zou je het doek bijvoorbeeld ook kunnen opspannen in een vierkant of rechthoekig schilderij of borduurraam.
 • Tekening/ patroon
  Teken op papier een patroon, of print deze uit of gebruik patronen op ware grote uit de punchboeken Rico Punch Needle en  Punch Needle & Co. Knip het patroon in de juiste vorm zodat het papier dezelfde grote heeft als de borduurring. Leg het patroon aan de ''goede kant'' (dus aan de kant van het kunstwerkje) en bevestig met tape. Plaats het tegen een raam of lichtbak en trek het patroon over met stift of potlood.
 • Draad door de naald halen
  Haal de draad met de draaddoorhaler door de naald en laat een lang gedeelte van het uiteinde van de draad uitsteken.
 • Punchen
  Als je weet welke kant de ''goede kant'' is (deze kant komt dus uiteindelijk in het zicht), kun je beginnen met punchen aan de andere kant.  Dan heb je bijvoorbeeld aan de goede kant mooie grote lussen en aan andere kant (waar je dus puncht) kleinere lussen. Maar je kunt deze 2 ook combineren. Dus dan draai je het canvas om en ga je aan de goede kant punchen, zo krijg je grote én platte steken.  Houd de naald recht vast. Steek de naald door het doek en haal terug, zonder dat de naald van de stof komt, en herhaal deze stappen totdat je kunstwerkje af is. Er zijn verschillende manieren om de draad weg te werken. Zoals Rico in het boek beschrijft, knip je de draad af en smeer je project in met Rico textiellijm, alles blijft dan stevig zitten. Je kunt ook de draad afhechten door de begin- en einddraad met een wolnaad vast te zetten. 

Heel veel punchplezier!
Hopelijk hebben we je geïnspireerd om de mooiste projecten te punchen! We zien graag jouw punchprojecten verschijnen op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein.

Geef een reactie

8 reacties

 • Marijke

  Erg leuk om te zien het punchen, maar helaas zie je niet op het filmpje hoe je de lijm gebruikt.

  • Hoi Marijke,

   Dank je voor je reactie. Het gebruik van de lijm is niet zo ingewikkeld. Je smeert met een kwast de lijm over de achterkant van je werk en laat het drogen, zodat de wol aan de stof vast zit. Zo kunnen de lusjes niet per ongeluk losgetrokken worden.

   Veel punch-plezier! Groetjes Suzanne

 • Maria Bizot-Mourits

  Hoi hoi.... Wat voor garen gebruik je voor punchen?

  • Goedenavond Maria,

   Welk garen het meest geschikt is voor het punchen is afhankelijk van de naald die je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten geschikt.
   Als je via de mail (info@wolplein.nl) of telefonisch 0800-1251 even contact met ons op neemt, dan kijken we even met je mee.

   Groetjes Marianne

 • Monica

  Mooi en rustig uitgelegd, dankjewel. Ik heb een vraag, moet het persé canvas stof zijn of mag het ook andere katoenen stoffen zijn als b.v. ook spijkerstof.
  Ik krijg namelijk aan beide kanten lussen, is mijn spijkerstof niet correct of is de naald die ik heb aangeschaft van goedkope kwaliteit of niet strak aangespannen? Alvast bedankt voor je feedback.

Moment...