Sjaal breien

sjaal breien

Een sjaal breien voor de winterse momenten? Met één simpele steek brei je redelijk snel een lekker warme winterse sjaal in elkaar. We gebruiken drie verschillende garens en elke sjaal heeft een andere afwerking. Kies snel jouw favoriet en ga aan de slag!

Door het gebruik van drie verschillende garens zie je wat de keuze van de draad met het uiterlijk van een sjaal doet. De sjaals zijn allemaal in boordpatroon 1/1 gebreid. Met deze steek gaan de zijkanten niet opkrullen. Welke kies jij? De sjaal breien met een stoer, gemêleerd of chique tintje? Volg de stappen en jij maakt je eigen unieke sjaal met elk een andere afwerking.

Stap 1: kies een garen
Stap 2: kies een steek
Stap 3: bepaal de breedte van je sjaal
Stap 4: kies een afwerking (recht, franjes of punt)

Lang Yarns Malou 

Lang Yarns Malou

Lang Yarns Malou is super zacht omdat de bol voor 70% uit de wol van alpaca's bestaat. Je ziet dit soort garen veel in het modebeeld en oogt wat chiquer dan de andere twee. Deze sjaal is afgewerkt met punten: handig om vast te knopen om je hals én super trendy.

Afmetingen: breedte 25 cm. lengte ong. 300 cm.

Wat heb je nodig?
- garen Lang Yarns Malou 6 bollen
- breinaalden nr.10

Breipatroon
Zet 2 steken op je breinaald. Brei boordpatroon en begin met de rechte steek.
2e naald: 1 steek meerderen in de laatste steek (3 st.)
3e naald: steken breien  (3 st.)
4e naald: 1 steek meerderen in de laatste steek (4 st.)

Sjaal breien

 

 

R = Rechtse steek
A = Averechte steek

De pijltjes is de breirichting.

 

 

 

 

 

 

 

 

Herhaal deze stappen totdat je 34 st. op hebt staan. Dan brei je de 34 st. iedere naald. Totdat je 5 bollen op hebt. De laatste bol gebruikt je om weer een punt te gaan breien. Hier doe je hetzelfde als in de beginnaalden alleen ga je minderen. Je mindert met je eerste steken zodat de punt de andere kant op komt. Als je nog maar 2 steken hebt kant je deze af.

Lana Grossa Olympia 

Lana Grossa Olympia
De Lana Grossa Olympia is een populair garen vanwege de gemêleerde kleuren en de dikte verschillen in de draad. Elk breiproject wordt uniek. Eerder maakten we al een kol en muts met Olympia, nu is het tijd voor een fijne sjaal!

Afmetingen: breedte 25 cm en lengte zonder franjes ong. 210 cm.

Wat heb je nodig?
- garen Lana Grossa Olympia 4 bollen
- breinaalden nr.10

Breipatroon
Zet 32 steken op. Brei in boordpatroon. Brei tot dat de sjaal ong. 210 cm is. Kant alle steken af. Je gaat nu met de overige wol de franjes maken. Knip draden van ong. 40 cm af. Deze vouw je dubbel en haal je als een lus door de sjaal heen. Haal de uiteindes door de lus en vast zit de franje!

Katia Big Merino 


De Big Merino geeft elk breiwerk een edge omdat het garen getwijnd is. Dit houdt in dat er meerdere draden in elkaar zijn gedraaid. Brei je een sjaal met Big Merino, dan oogt deze grof, zacht en super stoer!

Afmetingen: breedte 25 cm, lengte ong. 200 cm.

Wat heb je nodig?
- garen Katia Big Merino 4 bollen
- breinaald nr.10

Breipatroon
Zet 36 steken op. Brei boordpatroon. Brei tot dat de wol bijna op is en kant je steken af.

Voor welke variant kies jij? Stuur een foto van jouw gebreide sjaal naar info@wolplein.nl en wie weet staat jouw creatie straks in onze Wol of Fame. 

Geef een reactie

37 reacties

 • Manon

  Hoi,

  Ik had een vraagje over de sjaal van Lang Yarns Malou. Wat bedoelen jullie precies met de breirichting? Normaal brei je altijd op de van de linkernaald op de rechternaald en daarna wissel ik. Hou je dan nu beiden naalden op dezelfde plek en wisselt het werk ipv de naalden van plek?

  Alvast bedank!

  • Wolplein.nl

   Hallo Manon,

   nee je moet je naalden blijven wisselen anders kan je niet verder breien. Maar de breirichting geeft het begin en het eind van je naald aan. Zodat je goed kan zien aan welke kant je iedere keer moet meerderen of minderen.

   Succes.
   Charlotte

 • Barbara

  Hoi,

  Ik wil graag de middelste sjawl gaan breien. Op jullie site staat dat de lana grossa Olympia nr 26 een langere levertijd heeft. Kunt u mij vertellen hoe lang het duurt voor hij weer binnenkomt.

  Alvast hartelijk bedankt!

  Vriendelijke groeten,

  Barbara

  • Wolplein.nl

   Hallo Barbara,

   klopt Olympia kleur 26 heeft Lana Grossa op het moment niet op voorraad. Op het moment zeggen ze dat kleur 26 volgende week binnen gaat komen bij ons. Maar of dit zeker is weten we nooit we zijn afhankelijk van de leverancier, erg vervelend dus. Maar we doen ons best!

   Charlotte

 • Barbara

  Hartelijk dank voor uw snelle reactie! Ik ga het er maar op wagen.

 • Marlijn

  Hi,

  Ik ben pas niet begonnen met breien, en heb daarom een vraag over de middelste sjaal. Moet je deze dan om en om rechts-averechste steek naast elkaar doen, of moet je rechts-averechts per naald doen? Alvast bedankt!

  • Wolplein.nl

   Hallo Marlijn, je breit de boordsteek. Dit is recht, averecht, recht, averecht etc. Dit doe je op 1 naald. Dus recht, averecht om en om. Succes.

 • tinne

  Ik heb eens een vraagje over de sjaal Katia big merino,
  Is boordsteek altijd gewoon 1 rechts 1 averechts?

  Alvast bedankt

 • Claartje

  klopt het dat ik de sjaal met lang yarns malou moet breien met naalden 10? Op de wikkel van de bol wol staat naald 7/8. Groetjes Claartje

 • Claartje

  Klopt het dat ik de sjaal met Lang Yarn Malou ga breien op naald nr 10? Ik heb net de wol binnen gekregen en op de wikkel staat naald nr 7-8. Brei je op 10 om hem lekker soepel te maken of is het een foutje? Groeten, Claartje

  • Wolplein.nl

   Hallo Claartje, je hebt het helemaal goed. We breien de sjaal op naalden 10 omdat het anders een plank wordt. Heel veel brei plezier. Charlotte

 • Claartje

  Bedankt voor het leuke patroon van de sjaal met twee punten! Ik ben er erg blij mee. De wol Lang Yarn Malou is heerlijk zacht. Graag zou ik ook de bijbehorende muts willen maken (zie jullie foto). Hebben jullie dat patroon ook? En hoeveel bollen Lang Yarn zijn hiervoor nodig? Ik hoor het graag! Groeten, Claartje

  • Wolplein.nl

   Hallo Claartje, wat fijn om te horen dat de sjaal zo goed bevalt. De muts kan je maken met 1 bol. Deze muts is gehaakt en gewoon uit mijn hoofd. Zou je de muts ook willen haken of liever breien? Charlotte

 • Claartje

  Dank voor je antwoord. Ik vind een gebreide of gehaakte muts allebei leuk. Ik vind het alleen lastig om een patroon voor andere wol 'om te vormen' in een patroon voor de door mij gebruikte wol. Vandaar mijn vraag... Het patroon van jullie voor de muts van Lana Grossa Olympia vind ik ook erg mooi, maar ik weet niet of ik die zomaar voor de Lang Yarn Malou kan gebruiken. En jouw gehaakte muts vind ik ook super. Alleen zelf kan ik m niet uit mijn hoofd haken ben ik bang... Alvast bedankt! Groet, Claartje

  • Wolplein.nl

   Hallo Claartje, het patroon van de Lana Grossa Muts Olmypia zou je kunnen gebruiken. Deze word op naalden 8 gebreid, je moet alleen even kijken of hij dan niet te los word maar ik denk dat het wel leuk is. Succes. Charlotte

 • Ilona

  Hallo,
  Ik vind de kleuren van de sjaal Lana Grossa Olympia erg leuk. Welk kleurnummer is dit?

  Groetjes Ilona

 • Vanja

  Ik ben net begonnen met breien en ik wil graag de Lang Yarns Malou sjaal breien. Maar ik snap niet hoe ik in de laatste steek moet meerderen. Ik heb al naar jullie filmpje gekeken, maar daar zie ik alleen hoe ik voor de laatste steek kan meerderen en niet in de laatste steek. Ik vroeg mij af of jullie hier een filpmje of tekening van hebben hoe dit moet?

  Groetjes,
  Vanja

  • Wolplein.nl

   Hallo Vanja, het meerdere in de laatste steek is het zelfde als het meerderen in de steek daarvoor. Je breid de laatste steek maar haalt hem niet af en je brei hem nog een keer. Heel veel succes, Charlotte!

 • Lizette

  Hallo!
  Ik vind het eerste patroon erg mooi maar zou hem liever met de katia big merino breien. Kan dat? Hoeveel bollen zou ik dan nodig hebben?
  Alvast dank voor jullie reactie!
  Hartelijke groet,
  Lizette

  • Wolplein.nl

   Hallo Lizette, leuk dat je een sjaal wil gaan breien. Ik denk dat je met 4/5 bollen de sjaal kan maken. Heel veel succes, Charlotte!

 • Ariane

  Hallo,

  Ik wil graag de derde sjaal gaan maken. Ik heb alleen een vraag over de boordsteek (nog niet zo ervaren, sorry) Als ik naar het filmpje kijk op jullie site kom ik er niet helemaal uit of recht en springen of juist onder elkaar komen. In het patroon van de bovenste sjaal lijken ze te verspringen.

  Groet,

  Ariane

  • Wolplein.nl

   Hallo Ariane, bedankt voor je vraag. Als je de boordsteek wil breien moet je de steken laten verspringen boven elkaar. Dus als je eindigt met averecht dan moet je eerste steek daarop recht zijn. Succes, Charlotte!

 • evy

  ik heb een vraagje weet iemand hoe ik de breedte van men sjaal moet verdikken?

 • Manon

  Hoi, ik wil graag de derde sjaal gaan maken. Welke kleur hebben jullie hiervoor gebruikt?

  Alvast bedankt!

 • Thom

  Hoi,

  Die sjaals zien er fantastisch uit maar waar kan ik ze kopen? Ik kan niet breien en het gaat ook niet gebeuren denk ik maar man wat een mooie sjaals.

  Kan iemand mij verder helpen?

  gr Thom

  • Hoi Thom,
   Wat fijn om te horen dat je onze sjaals zo mooi vind.
   Helaas zijn deze echter niet zo te koop, maar is het echt de bedoeling dat je ze zelf maakt.
   Toch maar een cursusje? ;).
   Groetjes, Annelieke - Team Wolplein

 • Lenie

  Ik zou graag de puntensjaal willen breien in de kleur zwart is dit voorradig.?
  Met vriendelijke groet

 • Gemma

  Welk breigaren adviseert u mij om een sjaal te breien voor iemand die salarischeck is voor wol?

 • Anouk

  Hoi,
  Ik heb een vraag! Ik wil graag een sjaal breien van 30 cm bij 220cm ongv. Met de wol van merk Drops van jullie website. Een recht en een averechtse steek om en om. Hoeveel bollen wol heb ik dan nodig ?
  Alvast bedankt.

  • Hoi Anouk,

   Welke soort wol van het merk Drops wil je gebruiken? Hoe heet die soort?
   Dan kijken wij naar de looplengte per bol en de dikte van de draad en maken wij een inschatting voor je.

   Groetjes Suzanne

Moment...