6. Tunisch haken: Maak de slinger compleet!

tunisch haken cursus

Tunische haken - Yes, de laatste les en de slinger is af! We gaan nog een paar lapjes haken, steken combineren en het populaire hartje borduren. Uiteraard haken we alle vlaggetjes aan elkaar tot een vrolijke slinger. Zit jij er klaar voor?

Na vijf basissteken geleerd te hebben zul je het tunisch haken aardig onder de knie hebben. In deze laatste les gaan we de steken combineren, borduren en natuurlijk alle losse lapjes aan elkaar haken.

Om de slinger compleet te maken haken we vijf combinatielapjes. Hierin worden steken maar ook kleuren gecombineerd en kun je zelf je favoriete lapjes samenstellen. De patronen zijn naar eigen creativiteit in te vullen, hieronder geeft Annemarie wat voorbeelden.

In de video wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een kleur kunt wisselen, je steken kunt combineren en natuurlijk hoe je op je haakwerk borduurt.

Wat heb je nodig?
Tunische haaknaald 5,5 mm
- Haaknaald 3 en 5 mm
- Stopnaald om te borduren
Phildar Phil Coton 4 kleur 75, 86, 78, 68, 58 en 3
Toerenteller

Borduren:
Op de basissteek kun je gemakkelijk kruissteekjes borduren. Door je favoriete figuur uit te tekenen op ruitjespapier, kun je vervolgens de teltekening volgen en op de vierkantjes van de basissteek borduren.

tunisch haken borduren

Van kleur wisselen:
Je kunt bij tunisch haken op verschillende manieren van kleur wisselen. Wissel de kleuren af in de heen en/of teruggaande toeren en ontdek wat het voor effect geeft!

tunisch haken van kleuren wisselenVerschillende steken combineren:
Voor een leuke variatie en creatief effect kun je kleuren en steken onderling met elkaar combineren. Door je lapje tijdens het haken op een basislapje te leggen kun je beoordelen hoeveel toeren je nodig hebt als je de steken combineert. Want zoals je zag bij de basislapjes verschillen sommige steken in hoogte. Zo blijven de vlaggetjes op gelijke grootte.

tonische technieken combineren

Tunisch haken slinger

13

Lapjes aan elkaar haken tot een slinger

We hebben de lapjes op de volgende manier aan elkaar gehaakt:

We gebruiken hiervoor haaknaald 3mm.

Haak 120 lossen in kleur Ciel (3). Haak nu het eerste vlaggetje met vasten aan de bovenzijde vast.

Haak tussen de vlaggetjes steeds 8 lossen voor je het volgende vlaggetje vast haakt.

Haak na het laatste vlaggetje, 121 lossen. Keer je werk om en haak een toer vasten terug. Haak aan het einde van je toer 1 losse en keer je werk om. Haak nog een laatste toer vasten terug. Sluit af.

Maak nu een opzetlusje in kleur Jade (58). Steek nu je haaknaald aan het begin van je lint tussen de twee vasten toeren in, pak het lusje op en haal door je werk omhoog. Steek je haaknaald een steek verder weer door het werk heen, maak een omslag in de draad en haal door je werk omhoog gelijk door het lusje op de haaknaald. Haak zo door tot het einde van de toer en je hebt half vasten op je haakwerk gehaakt.

Heb je les 5 van vorige week gemist? Bekijk hier de vijfde les met de open tunische steek. Of volg de volledige Online Cursus Tunisch Haken

Geef een reactie

19 reacties

 • Caroline van der Heijden

  Bedankt voor de superleuke en duidelijke cursus, ik heb ervan genoten!

 • Dank je wel voor deze duidelijke cursus. Super leuk om te doen!

 • Amanda skukan

  Wat een super cursus ik vond het duidelijk en goed te volgen en de slinger is dan af optijd voor mijn dochters verjaardag ! Helemaal leuk ! Bedankt !

 • paulette bauters

  Graag had ik de volledige filmpjes gezien ! van de vlaggetjes (tunisch haken) hoe kan ik dit nog bekijken of opslaan ??

  • Wolplein.nl

   Hoi Paulette, Je kunt hier alle blogs met filmpjes bekijken: http://www.wolplein.nl/blog/tag/tunisch-haken. Of onze afspeellijst 'Online tunische haakcursus van Wolplein.nl' op Youtube bekijken. Groetjes Lotte

 • Mariëlla

  Ik gebruik de lapjes voor een kussenhoes.
  Maar ik vroeg me af nu hebben we alleen rechte lapjes geleerd. Maar hoe minder of meerder je bij Tunisch haken?
  Is dit hetzelfde als bij gewoon haken in de eerste toer of doe ik dit in de tweede toer en lijkt het dan meer op breien.

  Ik hoor hier graag meer over. Of misschien een extra cursus maken voor meerderen en minderen.

  • Wolplein.nl

   Hoi Mariëlla, hier komen we later zeker nog op terug! Maar bij het tunisch haken kun je zowel in de heengaande als teruggaande toer meer-/minderen.

   Groetjes Lotte

 • Laurien

  Bedankt voor de leuke cursus! Alleen wat ik nu wel erg jammer vind, is dat jullie geen beschrijving hebben gemaakt van de variatie lapjes. Nu moet ik dat zelf gaan uitzoeken want ik wil graag dezelfde slinger maken. De foto's van de complete slinger zijn te onduidelijk en jullie laten hierboven maar 3 van de 5 variatie lapjes op een duidelijkere foto zien. Kunnen jullie de beschrijving (incl. kleurnummers) van de laatste 5 lapjes ook nog even toevoegen?

  • Wolplein.nl

   Hallo Laurien, dank voor je feedback! Ik heb de foto's van de andere lapjes toegevoegd, waar je de kleuren en steken die wij gebruikt hebben duidelijk kunt zien. Als het lukt proberen we ook de beschrijving nog toe te voegen!
   Groetjes Lotte

 • Ook ik heb enorm genoten van deze leuke cursus. De slinger is mooi geworden. Ik wil nu graag andere dingen gaan maken, zoals een dekentje van verschillend gekleurde lapjes. Kunt u advies geven hoe je de zijkanten mooi maakt en hoe je de lapjes aan elkaar zet?

  • Wolplein.nl

   Hoi Mimi, je kunt een randje met vaste langs het lapje haken en ze zo aan elkaar zetten of met naald en draad steek de lapjes per steek aan elkaar zetten. Het is sowieso wat lastiger dan met een gewoon haakwerk omdat het de neiging heeft om te krullen, dus het is ook zeker aan te raden om de lapjes eerst op te spannen. Succes!

  • Mieke

   Of je haakt de lapjes meteen aan elkaar, zoek maar eens naar entrelac (crochet with Mikey heeft een aardig goede tutorial! Wel in Engels, heb zelf een testje gedaan met een rechthoek voor een rolletje om gewone haaknaalden in te doen)! Dan hoef je niet al die draadjes weer in te rijgen, en persoonlijk vond ik t heel leuk eruit zien! Het zijn dan eigenlijk wel ruitjes, als je echt normale (rechte) lapjes wilt weet ik niet helemaal hoe dat werkt....

 • Wat was dit leuk om te doen! Dank jullie wel voor het maken van deze online workshop.

 • Carmen

  Dank je wel voor de duidelijke uitleg van de steken, super!

 • ansje

  Super leuk om zo te haken. Geeft veel inspiratie om leuke projecten te maken. Bedankt

Moment...