Woonkussen breien in stoere patentsteek

Woondeken breien met Katia Alaska

Je interieur maak je gezelliger met een mooi... kussen, of nog beter, kussens. Wil je een zacht en stoer kussen breien? Dan word je heel blij van het gratis breipatroon van deze week! We gaan namelijk aan de slag met de mooie honingraat patentsteek. 

Woonkussen breien -  De leukste woondecoratie maak je tenslotte zelf, zo bewijst het patroon van Elianne. Deze stoere kussenhoes maakte ze met Katia Alaska in een prachtige steek: de honingraat patentsteek. De steek lijkt vaak heel moeilijk, maar eigenlijk is hij heel makkelijk! Je hoeft alleen maar recht te kunnen breien om dit groene kussen te maken. Het dikke wintergaren doet de rest. De draad is gemaakt van 100% acryl en daarom ideaal voor mensen die niet tegen wol kunnen. Elianne koos legergroen voor haar mooie woonkussen, één van de hipste kleuren van het moment. Past dit niet in jouw interieur? Geen probleem, de Katia Alaska is verkrijgbaar in maar liefst 46 verschillende kleuren.

Kussen breien in honingraat patentsteek

Gratis patroon woonkussen breien

Benodigdheden:
- 4 bollen Katia Alaska kleur 17
- Breinaalden nr. 7
- Binnenkussen 50 x 50 cmBreigaren Katia Alaska

Gebruikte steken:
Honingraat Patentsteek = de honingraat patentsteek wordt altijd over een even aantal steken gebreid en bestaat uit 4 naalden die constant herhaald worden.
- Naald 1: *Brei 1 steek recht, brei 1 patent steek (brei 1 steek recht en steek hierbij dieper onderin de steek)* Herhaal *-* tot het einde van de naald. De laatste steek is een patentsteek, waarbij je de extra gebreide lus op je naald laat staan.
- Naald 2: Brei de lus die op je naald staat samen met de eerste steek. *Brei 1 steek recht, zet nu de lus van de patentsteek van de vorige naald terug op de rechternaald en brei deze recht samen met de volgende steek (= patent)* Herhaal van *-* tot het einde van de naald.
- Naald 3: *Brei 1 patentsteek, brei 1 steek recht* Herhaal *-* tot het einde van de naald.
- Naald 4: *Brei 1 steek recht, zet nu de lus van de patentsteek van de vorige naald terug op de rechternaald en brei deze recht samen (= patent) met de volgende steek* Herhaal van *-* tot het einde van de naald.

Tip: ben je kwijt waar je gebleven bent? Aan de achterkant van het werk (daar waar je ribbels ziet) ga je altijd de lussen opnemen. Aan de voorkant van het werk brei je altijd de patentsteek. Als je bij de goede kant van het werk niet meer weet of je patent moet breien of niet , kijk dan naar het aantal lussen om eerstvolgende steek op de naald. Daar waar er een enkele lus is brei je patentsteek, daar waar de steek een dubbele lus heeft brei je een gewone rechte steek. Let op: aan de achterkant van het werk moet je bij de dubbele lus om de steek de lus gaan ophalen zoals boven beschreven staat.

Proeflapje: 10 x 10 cm in honingraat patentsteek = 10 steken en 20 naalden

Woonkussen breien: hoe doe je dat?

Zet 50 steken op en brei 1 naald recht. Brei nu 100 naalden in honingraat patentsteek zoals boven wordt beschreven. Kant in de 101e naald (aan de goede kant van het werk) alle steken af. Start met een rechte steek, 1 patentsteek en herhaal dit tot het einde van de toer, maar brei de laatste steek gewoon recht.

Brei eenzelfde tweede lap.

Naai de zijkanten en de onderkanten van de 2 lappen aan elkaar. Stop nu het binnen kussen in de hoes en naai de laatste naad aan de bovenzijde nestjes dicht.

Geef een reactie

6 reacties

 • claudia

  Hi,

  is dit patroon ook mogelijk in rondjes te breien, voor sokken dus ?

  Groetjes,
  Claudia

  • Hoi Claudia! De manier waarop deze patentsteek gebreid wordt is niet geschikt om in het rond te breien omdat je een duidelijke averecht en rechte kant moet hebben. Er zijn wel mogelijkheden om patent te breien in het rond maar dan ga je met afwisselend dieper steken en averecht breien werken. Groetjes Elianne

 • Jeannette Mijnders

  Kan het zijn dat er een fout zit inde beschrijving ? Ik kom iedere keerverkeerd uit. Heb hem al tig keer uitgehaald.

 • Bieke

  Wat een mooie steek en eenmaal je het doorhebt vrij makkelijk... het resultaat is een prachtig kussen voor mijn schoondochtertje geworden in een lichter groen kleurtje.
  Vele groetjes,
  Bieke

 • Ashley

  Super mooie steek! Ik wil dit graag met Hoooked Zpagetti garen maken, heb je daar toevallig ervaring mee hoe dat er uit komt te zien?

Moment...