Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Handwerksters in het zonnetje – Deel 2: punchen, borduren en weven

Handwerksters in het zonnetje – Deel 2: punchen, borduren en weven
Geplaatst op 7-4-2022 door Karlijn van Mil
Tijdens de Wolplein Lenteweek zetten we zes verschillende handwerksters in het zonnetje. Alle zes beoefenen ze een andere techniek: van haken tot weven. In dit tweede en laatste deel lees je alles over punchen, borduren en weven en maak je kennis met drie leuke dames.

Interview met Berdien over punchen interview handwerken handwerksters influencer breien haken macramé punchen borduren weven

Even voorstellen


Hoi! Ik ben Berdien, 35 jaar, getrouwd en moeder van twee stoere jongens. Mijn creatieve brein staat eigenlijk nooit stil, ik ben altijd bezig met het ontwerpen en creëren van dingen. Ik ben dol op ontwerpen en tekenen, maar ook een groot handwerkliefhebber. Ik zocht het eerst in het haken, maar raakte altijd de tel kwijt. Ik ben vroeger – toen de jongens nog klein waren – tig projecten gestart, maar heb er geen één afgemaakt. Tot ik het punchen ontdekte, wat een heerlijkheid! Ik kan ontwerpen en uitvoeren. Je legt het weg en pakt het weer op. Het beviel mij zo goed dat ik in 2021 Lille I Nord ben begonnen (Deens voor klein in het Noorden). Mijn werk vind je in een aantal webshops & ik heb zelfs workshops gegeven. Je kan wel stellen dat deze vorm van handwerken mijn leven heeft veranderd.

Welk lenteproject staat op jouw planning?


Ik heb geen grote lenteprojecten op de planning staan, maar wel een paar makkelijk uitvoerbare werken uitgetekend. Lieveheersbeestjes ontwaken weer uit de winterslaap dus die mochten niet ontbreken. Ik heb gekozen voor een roze achtergrond en samen met het rood/oranje van het lieveheersbeestje is het een supermooie en frisse combinatie geworden. Ook blijven bloemen nog steeds in mijn hoofd voorbij komen. Bijvoorbeeld margrietjes zie je in mode veel terugkomen, dus dat lijkt me ook erg leuk om te maken deze lente.

Welke kleuren voor de lente vind je leuk?


Voor de letters die ik maak combineer ik vaak frisse pasteltinten, die voor mijn gevoel ook goed bij de lente passen. Ik verwacht dat wel door te voeren. Wel ga ik wat meer kleurrijke achtergronden gebruiken zoals poederroze, okergeel en mint. Dat matcht bijvoorbeeld ook prachtig met lila.

Met welk materiaal werk je het liefst in de lente?


Ik ben vrij constant in het gebruiken van hetzelfde materiaal. Bij punchneedlen is het belangrijk dat de verhouding van de naald, het garen en de stof waar je op puncht altijd klopt. Veranderen van stof of garen kan ervoor zorgen dat de verhouding uit balans is, en dat frustreert. Garen dat niet blijft zitten bijvoorbeeld. Ik heb sinds ik ben begonnen met punchen een aantal favoriete combinaties ontdekt voor fijne en grove stoffen en daar blijf ik bij.

Welke techniek zou je dit seizoen nog eens willen leren?


Twee jaar terug heb ik weleens de ambitie gehad om een wanddoek te knopen, ik kocht een smyrna naald en doek maar het ligt nog op zolder… Als de tuin weer lente/zomerklaar is, lijkt het me leuk om een wanddoek te knopen doormiddel van latch hooking. Borduren is ook nieuw voor mij en gaat redelijk hand in hand met punchneedling, dus ik denk dat ik dat ook eens met elkaar ga combineren.

Wat is jouw ultieme handwerktip voor onze volgers?


Doorzetten! Je kan het! Ik ben onwijs kritisch op mezelf, hoe vaak ik werk wel niet uit elkaar heb getrokken, weg heb gegooid en achteraf spijt had. Ik moest overduidelijk groeien en een weg vinden en die vind jij ook! Voor iedereen is er een handwerktechniek die bij jou past. Vertrouw op jezelf en ontdek.

Zelf aan de slag met deze techniek? Shop hieronder dan een aantal handige benodigdheden:
Wolplein Punchpatroon Lente (Stencil)
Yarn and Colors Must-have 001 White
Rico Punch Naald
Durable Glam 203 Light pink

Interview met Joy-Alice over borduren interview handwerken handwerksters influencer breien haken macramé punchen borduren weven

Even voorstellen


Hoi! Mijn naam is Joy-Alice, het gezicht achter @bordurenmet.joy . Al mijn hele leven lang ben ik graag creatief bezig. En in oktober 2021 heb ik besloten om hier echt mee aan de slag te gaan. Ik werk vier dagen in de week in loondienst, maar daarnaast ben ik in mijn vrije tijd graag bezig met borduren. Ik heb al vele mooie kunstwerken mogen maken. Ik borduur graag in het weekend en dan vooral overdag, lekker aan de eettafel en het liefst in het zonnetje. Elke keer doe ik weer een dansje als ik een leuke opdracht binnen krijg! En het is echt waar… borduren = ontspannen!

Welk lenteproject staat op jouw planning?


Het gekke is misschien dat ik zelf nog geen borduurwerk in huis heb hangen! Dus hier ga ik de komende tijd mee aan de slag. Ik denk dat het iets gaat worden met mooie bloemen en bladeren en wellicht een mooie tekst erbij. Ik heb een groene wand in de woonkamer met okergele accessoires dus dat gaat supermooi matchen. Deze ga ik dan natuurlijk delen op mijn Instagram! Hou mijn pagina dus goed in de gaten.

Welke kleuren voor de lente vind je leuk?


Ik hou zelf dus echt heel erg van roest-, oker- en pastelkleuren. Dit zullen jullie vast ook terugzien in mijn borduurwerken. Ik vind het heerlijk om kleuren samen te stellen voor de opdrachten die ik krijg. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met de klant. Eerst kiezen we samen een kleur uit voor de stof en dan kijken we welke kleuren garens daar weer bij passen.

Met welk materiaal werk je het liefst in de lente?


Nu we richting de zomer gaan en dus middenin de lente zitten, kies ik sneller voor wat vrolijkere kleurtjes dan normaal. Omdat ik veel bloemen borduur, staat dat ook veel leuker op de vrolijke kleuren stof. Het materiaal dat ik vaak kies is 100% katoen. Ik vind dit een heel fijne stof om op te borduren en je krijgt de stof heel goed strak in de ring.

Welke techniek zou je dit seizoen nog eens willen leren?


De meeste mensen die borduren, borduren met de kruissteek. Ik heb ervoor gekozen om dat niet te doen, omdat die stijl niet bij mij past. Daarom doe ik aan vrij borduren! Ik maak dan eerst een schets op de stof en ga daarna aan de slag! Dat vind ik persoonlijk veel hipper en meer van nu. Wat ik nog heel graag zou willen leren is om deze techniek toe te passen op babydoekjes/knuffeltjes. Of babysokjes bijvoorbeeld…. Dat lijkt me zo schattig!

Wat is jouw ultieme handwerktip voor onze volgers?


Als ik jullie een tip mag geven voor het borduren, is dat je het beste kan borduren op een dubbele stof! En strijk de stof even van te voren. Toen ik net begon met borduren deed ik dat nog op een enkele stof, maar zag je alle draden door de stof heen. Het resultaat is veel mooier als je borduurt op dubbele stof. Het is ook slim om op de achterkant een lapje vilt toe te voegen voor een mooie afwerking.

Zelf aan de slag met deze techniek? Shop hieronder dan een aantal handige benodigdheden:
Restyle Set Borduurstof Evenweave (28 ct.) incl. Borduurringen 087 Off-white
DMC 117MC Mouliné Spécial Borduurgaren 8m BLANC
Lilian Canvas Stof
Borduurpatroon Bloemenboeket

Interview met Evelien over weven interview handwerken handwerksters influencer breien haken macramé punchen borduren weven

Even voorstellen


Ik ben Evelien, van Atelier E. Hoewel ik als kind van nature niets liever deed dan creëren, pagina's vol schrijven en buitenspelen, verloor ik dat als volwassene gaandeweg. Ik had het altijd druk-druk-druk, piekerde veel, kwam moeilijk tot rust en sliep slecht.

Ik probeerde creatief plezier af en toe weer op te pikken en schreef me in voor lessen aan de plaatselijke academie, maar uiteindelijk haakte ik door drukte telkens weer af. Ik raasde door en kreeg een burn-out en depressie. Op dat moment besloot ik het roer volledig om te gooien. Ik sloeg weer aan het weven, borduren, journallen…

Creativiteit is nu niet langer iets dat mooi meegenomen is, als er eens tijd is. Het is een basisbehoefte voor mij, die ik graag naar waarde schat. Creatief bezig zijn brengt me eenvoud, energie, evenwicht en kansen tot expressie. In september 2020 besloot ik mijn eigen creatieve onderneming te starten: Atelier E. Waarin ik mijn passie voor ‘creatief vertragen’ doorgeef met workshops, events en online cursussen.

Welk lenteproject staat op jouw planning?


Ik woon in Sint-Truiden, hartje Haspengouw: de Vlaamse fruitstreek. En zoals dat hier hoort, ben ik ontzettend trots op mijn regio. Zeker in deze periode, want stilaan fleurt het hier letterlijk helemaal op. Het is bloesemseizoen! Ieder jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar deze periode van verwonderen, vertragen, genieten…

Het liefst duik ik dan elke dag de natuur in en kom ik er tot rust met een creatief project. Ik deel die bloesemvreugde ook graag met anderen en organiseer midden april een ‘Creative Journey’ tussen de bloesems. Samen wandelen en borduren in de natuur, héérlijk! Verder staat er ook nog een groot project op mijn planning: ik maak een geweven wandtapijt van maar liefst 1 meter 50 breed.

Welke kleuren voor de lente vind je leuk?


In de winter kies ik opzettelijk voor fellere kleuren, zoals geel, oranje en oker – alles wat licht geeft. In de lente mag het voor mij wat zachter, softer, net zoals het er in de natuur aan toe gaat: een rustig begin. Dan kies ik spontaan voor zachtgroen en –geel en voor neutrals zoals beige, wit, zandkleuren.

Met welk materiaal werk je het liefst in de lente?


Ik heb een soft spot voor wol in het algemeen, dat zie je ook in mijn werk – én in mijn huis, haha. Het liefst ga ik aan de slag met mijn kleine weeframen en -tools, die mijn vader trouwens eigenhandig maakt met hout dat normaal weggegooid zou worden. Ik probeer zoveel mogelijk te achterhalen wat het verhaal is achter mijn materialen en werk het liefst met merinowol of garen met een heerlijke textuur.

Welke techniek zou je dit seizoen nog eens willen leren?


Deze lente wil ik me meer verdiepen in het proces van authentiek weven op een weefgetouw. Zelf weef ik op dit moment op een eenvoudig handweefraam, maar ik heb onlangs een weefgetouw op de kop getikt in de kringloopwinkel.

Wat is jouw ultieme handwerktip voor onze volgers?


Geloof in je kunnen. Heb plezier in het proces. Experimenteer en laat los. Tijdens de creatieve workshops die ik organiseer, zie ik heel vaak hoe deelnemers de lat hoog leggen, omdat ze het direct té goed willen doen. Perfectionisme steekt de kop op en strooit roet in creatieve rust. Creativiteit is er nochtans voor iedereen. Ik hoor vaak ‘ik ben niet creatief’, terwijl creativiteit vooral een bezigheid is: ‘je bent het niet, je doet het’. Om het met weven te zeggen: ‘be-weave in yourself’.

Zelf aan de slag met deze techniek? Shop hieronder dan een aantal handige benodigdheden:
Uitschuifbaar Weefraam
Rico Creative Cocon 003 Yellow
Prym Weef-Paknaalden
Yarn and Colors Fresh 034 Deep Cerise


Wil je graag het eerste deel lezen van deze serie? Klik dan hier.

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen